Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 fortsättning från sid 5 På cd-spelare
n snurrar Sister Sledge's " We are family" och diskussionen rör mat och matlagning. Studenterna är överens om att storkok är en kul idé som fler borde pröva på. Det passar bra för stressade barnfamiljer och alla andra, som har svårt att finna tid att umgås med släktingar och vänner. Eller för äldre, som kanske inte har ork att laga mat ensamma. Varför inte träffas och pvssla i köket en söndag? Bäst passar det kanske ändå ungdomar, som ännu inte har kunskapen och rutinen att laga ordentlig mat. Då är det lätt att man slarvar. - Jag blev dödstrött på snabbmakaroner, men ändå orkade jag inte att laga något ordentligt när jag kom hem, säger Frida. De andra nickar instämmande. -P å det här sättet är det roligare att laga husmanskost, och man lär sig mvcket genom att prova på, säger Martin. Dessutom räcker studielånen längre. GRONSAKSMIX 1 FÖR 8-10 PERSONER 2-3 gula lökar 2-3 vitlöksklyfto r 1 kålro t 1 bit rotseller i 8 potatisar 4 morötter 3 palsternackor 1 liter grönsaksbuljong 2 lagerblad 2 tsk torkad timjan salt och peppar GOR SA HÄR: 1. Hacka löken fint och pressa eller hacka vitlöken, om du pressar vitlöken så smakar den mera. Skölj, ansa och skär grönsakerna. 2. Ta en stor gryta, tex i gjutjärn. Hetta upp 2 msk olivolja, fräs lök och vitlök tills de blir mjuka. Passa värmen så du inte bränner löken! 3. Lägg i resten av grönsakerna, häll på den varma buljongen och lägg i kryddorna. Sjud med lock på tills grönsakerna GRONSAKSMIX 2 FÖR 8-10 PERSONER 2 gula lökar 3-4 vitlöksklyfto r 6 paprikor i olika färger 4 burkar hela tomater 5 dl grönsaksbuljong 2 msk tomatpuré 1 msk paprikapulver 1/2 tsk fänkålsfrön några vitpepparkorn 8 dl kokta kikärter, 2 burkar 2 dl hackad persilja lite pressad citron är nätt och jämnt mjuka. 4. Till förslag nr 2 har du nu i kikärterna och den hackade persiljan. Smaksätt med citron. Låt svalna. FRY S IN Lägg grönsaksblandningarna i portionsformar och frys in. Spara dem max 1-2 månader. Ta ut på morgonen, tina i kylen under dagen. Lägg grönsakerna och tillbehören i en kastrull. Sjud under lock tills allt är varmt. GRONSAKSMIX 3 FÖR 8-10 PERSONER 2 gula lökar 2 vitlöksklyfto r 4 grov t rivna morötter 1 vitkålshuvud , i klyftor 100 g smör 1 liter hönsbuljong 1 msk torkad timjan salt och peppar PASSA R TIL L Grönsaksblandningarna kan användas på många sätt, här följer några exempel: • Dryga ut med mer buljong och kryddor till en soppa eller gryta. I soppan/grytan kan man ha korv, fisk, kebaber, riven ost eller i tärningar, yoghurt smaksatt med olika kryddor. • Lägg grönsakerna i en form och gratinera med ost i ugnen. • Gott till är couscous, ris och pasta.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34