Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 AV TONY WALLIN FOTO: LARS PAULSSON f
avoritsåser Eldig sambal, söt jordnötssås och fräsch limesås. Det indonesiska köket bjuder på många spännande upplevelser. Dessutom lättlagade rätter. Såsen är huvudsaken, här några smakprov. Bali. Året var 1980. Jag besökte den indonesiska paradisön Bali. Ryggsäcksturister åkte "bemo" runt ön och tittade på tempel. Hippier satt på Kuta beach och åt "magic mushroms" och fick se en häftig solnedgång. De billiga hotellen hade dåligt med rinnande vatten, istället för dusch fanns stora kar och skopor; enkla men uppskattade skopduschar. Det var fridfullt och vackert. Människorna skrattade ofta. En övernattning på Canderie Home Stav i Ubud kostade 3,45 kr - för två, det goda risvinet 2,50 kr - flaskan! Drömmande med vackra minnesbilder framför mig är jag nu på väg till ett snöigt Loka Brunn, mitt i Bergslagens djupa skogar. Jag ska dit för att träffa Sang Ketut Jiwa och Nengah Saujarta från Bali. Och för att lära mig mer om den balinesiska kokkonsten. I dag har rvggsäcksresenärerna och hippierna på Bali fått sällskap av ca 2 miljoner turister per år. Canderie Home Stav har fått konkurrens av många stora hotell som erbjuder ett förstklassigt boende och kök. Sang Ketut Jiwa och Nengah Saujarta har rest runt i många länder och gjort gästspel. De experimenterar gärna med italienska influenser i sin matlagning, ett eget sk cross-kök. Denna helg, i Gert Klötzkes provkök, ska vi emellertid få lära oss mer om den klassiska matlagningen. Första uppgiften blir att tillaga en stor skål med sambal, en stark chilisås - som kommer att användas flitigt. Sedan är det dags att tugga lite på citrongräs, limeblad (kaffir) och tamarind. Vanliga ingredienser, som kan vara lite svåra att hitta svenska ersättare till. Men även utan dem går det att få slutresultatet att bli nära originalet. Första lektionen fick vi lära oss att laga goda såser. Såserna användes sedan till att koka huvudråvaran i. Det blev mört och smakrikt. Mycket enkel, lättlagad och säkert ganska nyttig mat. Här följer några av mina favoriter: SÖTSU R SÅS Finhacka 4-5 schalottenlökar, 1-2 vitlöks klvftor, 2-3 cm ingefära. Fräs detta fortsättning på sid 22 BIFF MED JORDNÖTSSÅS FÖ R 4 PERSONE R 600-70 0 g mört biffkött MARINAD : 2—5 chilifrukter (beroende på styrka) 5 vitlöksklyftor 4 cashewnötter (original candlenuts) 2V2 cm färsk ingefära 1 krm salt 3 msk olja 4 dl kokosmjölk (1 burk)
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34