Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 NYPONSOPPA ÅLA WARG Cajsa Warg var 1
700-talets gastronomiska komet. Hennes berömda kokbok var inte bara banbrytande för att den innehöll mått- och viktangivelser, den var dessutom förnuftig och välskriven. Många av recepten kan användas än idag. 1700-talets kryddning var mildare och mindre överdådig än det tidigare århundradets. Råvarans smak doldes inte längre utan framhävdes. Smaka till exempel på den här ljuvliga nyponsoppan, en vuxen variant av barndomens favorit. Små knapriga mandelskorpor passar bra till. FÖ R 4 PERSONE R 1 liter nyponsoppa, gärna hemgjord 2 kanelstänger 1 dl russin 1 dl sött vitt vin 1 tsk finrivet citronskal GÖ R SÅ HÄR : 1. Koka upp nyponsoppan med kanelstången. 2. Blanda ner russinen. Lät svalna. 3. Blanda ner vin och citronskal. Låt stå och dra i minst en timme. Servera kvid eller ljummen. MAJSSOPPA MED ÄGG Under sjuttiotalet lärde sig svenskarna äta kinesiskt. Hajfenssoppa och friterade räkor gjorde succé. Men på menvn fanns också en mild majssoppa med äggdroppar som blev barnens favorit. Den läckra soppan är dessutom billig och lättlagad. FÖ R 4 PERSONE R 1 burk majskorn, 34 0 g 100 g purjolök, endast det vita 1 msk olja 1 tsk målen koriander 1 liten bit färsk ingefara, ca V2 msk finriven eller 2 krm torkad 1 liter hönsbuljong 2 msk torr sherry 2 tsk arrowrot 2 ägg ev några droppar mörk sesamolja kajennpeppar efter behag TIL L SERVERIN G 2 salladslökar eller 1 msk av det gröna på purjon GÖ R SÅ HÄR : 1. Hacka pur jon grovt och fräs den mjuk i oljan. 2. Blanda ner finriven ingefära och koriander. Fräs i ytterligare en halv minut. 3. Kör purjofräset tillsammans med majsen i matberedare till ett grovt mos. 4. Klicka över moset i kastrullen och späd med hönsbuljong och sherry. Låt puttra i ca 1 0 minuter. 5. Vispa samman arrowroten i lite vatten och rör ner redningen i soppan. Låt koka upp. 6. Vispa äggen lätt med en gaffel, ev med ett par droppar sesamolja. Ringla försiktigt ner äggblandningen i den sjudande soppan. Rör om mycket långsamt hela tiden. 7. Smaka av med kajenn och ev mer ingefära. Servera med finhackad salladslök.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34