Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 TIMJAN- OCH LÖKBRÖD MED OLIVER FYLLN
INGEN: 150 g färsk spenat 1-2 gula lökar 7 vitlöksklyfto r 5 msk olivolja 1 tsk sal t 1 tsk målen svartpeppar 3 msk torkad timjan 1/2 ts k riven muskot 200 g cheddaros t 100 g svarta olive r med kärnor DEGEN: 8 dl vatten 50 g jäs t 1 tsk sal t 1 krm socke r 2 dl mannagryn 1,8 lite r vetemjö l 2 msk olja GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och torka spenaten. Hacka den grovt. 2. Skala och strimla löken. Finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en panna och fräs löken och vitlöken på medelhög värme tills den blir mjuk. 3. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med någon minut. Krydda med salt, peppar, timjan och muskot. 4. Riv osten grovt. Rör ner den. 5. Värm vattnet till 38°C, smula ner jästen i degbunken och häll på salt, socker och lite av degvätskan. 6. Låt stå några minuter och rör sedan försiktigt så att all jäst löser sig. Häll i resten av degvätskan och blanda först med mannagrynen, rör sedan i mjöl tills degen börjar bli fast. 7. Arbeta degen ordentligt och blanda med fyllningen. Det är inte säkert att allt mjöl går åt, spara lite till utbakningen. 8. Låt jäsa i 30 minuter, tryck ner degen och låt den jäsa igen till dubbel storlek, ca 45 minuter. Under tiden kan man kärna ur oliverna. 9. Lägg degen på bakbord, knåda och kavla/dra ut den till en rektangel som passar i en djup ugnsplåt, ca 30x40 cm. 10. Smörj plåten med olja och strö på ca 2 msk mannagryn. Lägg degen på plåten, se till att den går ända ut i hörnen, pensla med olivolja och lägg på plastfolie. Låt degen jäsa i ytterligare 30-40 minuter. 11. Sätt ugnen på 200°C. 12. Ta bort plasten och tryck gropar i degen med fingertopparna. Lägg på oliverna och strö lite timjan på degen. 13. Grädda i 30-40 minuter. Spreja lite vatten då och då i ugnen så får brödet en finare skorpa. 14. Stjälp upp brödet och skär det i fyrkantiga bitar. CRÉME NINON FÖR 4 PERSONER 1-2 schalottenlökar 1 morot 1 liter hönsbuljong 4 persiljekvista r 2 dl torr t vit t vin 500 g fryst a gröna ärter 1 dl créme fraiche salt och målen vitpeppar 37 cl mousserande torr t vit t vin eller champagne GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär lök och morot i bitar. Koka dem i buljongen med persiljekvistarna och vinet i 30 minuter. Sila och häll tillbaks. 2. Koka ärterna i 5 minuter, sila och kör dem i mixer tillsammans med lite av buljongen. 3. Man kan sila soppan men själv tycker jag att den är god ändå. Häll i resten av buljongen, koka upp soppan och vispa i créme fraiche. Krydda och smaka av. 4. Vid serveringen häller man först soppan i varma tallrikar (värm dem några minuter i 100°C varm ugn på gallret) och sedan häller man i en skvätt mousserande vin. Servera med bröd eller oststänger. GUL PAPRIKASOPPA FÖR 4 PERSONER 2 purjolökar 6 gula paprikor, ca 1 kg 2 potatisar 2 msk olivolja 2 kvistar timjan 1/2 tsk dragonblad 6 dl hönsbuljong salt och målen peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Snitta purjolökarna och skölj dem väl. Strimla den vita delen av purjolöken tunt. 2. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär potatisarna i små bitar. Hetta upp oljan, sänk värmen och fräs purjon tills den blir mjuk, ca 10 minuter. 3. Tillsätt paprika, potatis, buljong, örter och kryddor. Höj värmen och låt allt koka upp. 4. Sänk värmen och sjud tills paprikan och potatisen är helt mjuka. Ta från värmen och ta upp timjankvistarna. 5. Häll soppan i en matberedare och mixa tills den är slät. 6. Smaka av. Servera ev med rostade brödtärningar och lite strimlad grön purjo i soppan.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32