Loading...
Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18 LAX MED GRÄSLÖKSSÅS En mycket god la
xrätt som inte kräver alltför mycket tid i köket. FÖ R 6 PERSONE R ca 1 kg färsk (benfri) laxfilé, gärna mittbit salt och peppar SÅS : IV2 fiskbuljongtärning 4 dl vatten ca 1 d l finskuren purjolök 1 krm timjan 6- 8 vitpepparkorn 2 små lagerblad 2- 3 schalottenlökar 4 dl torrt vitt vin, t ex Val de Loire 3 dl visp- eller mellangrädde 50 g smör 3 msk hackad gräslök GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 225°c. 2. Blanda buljongtärningar, vatten, purjo, timjan, vitpeppar och lagerblad i en kastrull. 3. Koka kraftigt i 15-20 minuter. Sila av buljongen. 4. Skala och finhacka löken. Fräs den med lite av smöret i en kastrull tills löken är blank och mjuk. Späd med den silade buljongen samt vinet. 5. Koka ihop utan lock på kraftig värme tills ca 1 1/2 dl kvarstår. Späd med grädden och fortsätt koka tills såsen tjocknar. 6. Putsa laxfilén och dela den i portionsbitar. Lägg dem tätt i en lättsmord ugnsform och krydda med salt och peppar. 7. Smöra ett bakpapper lätt och lägg den smörade sidan tätt över fisken. Klipp bort överflödet. Så långt kan man förbereda och låta fisken vänta i kylen. 8. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills den känns klar. Slå av ev spad ur formen. 9. Värm såsen om den kallnat. Dra kastrullen av värmen och vispa ner smöret i små klickar. Därefter kan såsen inte värmas utan risk för att smöret fäller ut; såsen spricker. 10. Rör ner gräslöken och slå såsen över laxen. Kokt eller pressad potatis, citron och en grönsallad passar till.
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32