Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Mississippi Träsk fyllda med » svens
ka « delikatesser Under Louisianas obarmhärtiga sol, i en luftfuktighet som får ens kläder att se ut som om man klivit direkt ur en dusch, sliter Joseph Hall med att tömma kräftburar i träsket. Kräftor som så småningom kommer att serveras på svenska kalasbord. AV BRUN O LUNDGRE N FOTO ALAI N COUILLAU D Under fem, sex mycket tidiga morgontimmar, för at t undvika den värsta hettan, tömme r Jo - seph Hall kräftburar. Då sätter han sig i det märkliga fordonet som tar sig fram lika obe - hindra t på marken som i vattnet. Oavbrutet kör han fram och tillbaka i träs - ket. Var tredje meter gör han ett par sekunders stopp och rycker upp en kräftbur. Ur varje bur trillar kräftor, från ett par till ett tiotal. Så långt vi kan se är marken indelad i fotbollsplansstora tegar. Tegarna är vattendränkta och avdelas med smala jordvallar. Om det inte hade varit för ett par amerikanska pickuper, Joseph som tömmer kräftburarna och en bräkande sydstatsdialekt som hörs i bakgrunden skulle det lika gärna kunna vara ett risfält i Asien. För även här odlar man ris. KRÄFTODLIN G Så här fungerar nämligen kräftodlingar i Louisiana: I juni slänger man ner en massa kräftor i kräfttegarna, som i det torra vädret bara ha r cirka 15 centimeter vatten. Kräftorna gräver sig ner i dyn för at t komma undan den heta solen. Inte förrän i september, när den värsta hettan börjat lägga sig, gräver sig de tåliga djuren upp mot ytan igen. Då sätter man också sin tilltro till regnguden och pumparna och fyller tegarna med vatten. Samtidigt planteras ris! Risplantorna och kräftorna får sedan leva i all välmåga till risskörden fram i november. Kräftorna lämnas i fred fram till mars . Det enda man gör är att mata dem med - just det - ris. Från och med mars fram till sommaren ä r de stora nog at t plockas upp . Kräftor finns förstås också i Louisianas naturliga träsk. I stort sett är hela Louisiana ett enda stort träsk, det får man klart för sig efter at t ha åk t kors och tvärs i delstaten i över en vecka. Vägar, trädgårdstomter, ja, hela städer, är till största delen uppskottad jord. Det bästa 12 Överallt i Louisiana är det nära till träsken. Här fiskar man kräftor, vanlig fisk eller tar bara en rofylld tur med båten. Alligatorer finns i tusentals. Men dem bryr sig ingen om. Kommer man för nära simmar de helt enkelt undan. På bilden längst ner till höger skalas kräftstjärtar för export till Europa. sättet at t till exempel kontrollera var en trädgårdstomt slutar är at t helt enkelt gå i utkanten av den tills plötsligt ena benet försvinner ner i vätan. ALLIGATORE R De vilda kräftor som samsas med alligatorerna i träsken hamna r inte på svenska matbord . Det är alldeles för ineffektivt att fiska i träsken för att det ska vara lönsamt. Det ä r sådan t smågrabbar sysslar med för att tjäna några kronor och för dem som orka r fiska för eget bruk. -V i tar upp nästan 100000 kilo kräftor om dagen bara här runt Eunice, säger Jeff DeRouen, kräftodlare och kräftuppköpare från Eunice. Jeff är sinnebilden av den »stora-välväxtaamerikanen». Hans handslag krossar fingrar när han brett leende ser ner på en från två meters höjd. Hans nacke är solbränd och bred som en avhuggen järnvägssliper. De allra flesta kräftor Jeff DeRouen plockar konsumeras här i cajun-land. På krogen är det vanligt at t man beställer in ett pizzastort fat med ett berg av kräftor. Mit t i kräfthavet lägger man ett pa r potatisar eller kanske någon majskolv, eller anna t som finns i köke t och som ger lite mättnad vid sidan o m skaldjuren. Man äter mindre djur än i Sverige. A andra sidan bryr man sig i allmänhet bara om stjärtarna. »Mudbugs«, som de ibland kallas här, är inte alls samma dyra delikatess som i Sverige. FORT S P Å SI D 15
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40