Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 Hiroshi Tanaka »Föredrar torsk framf
ör mört« Vår familj kom till Sverige i slutet av 1950talet. Vi bodde i Stocksund, strax norr om Stockholm, ett stenkast från Edsviken. Jag var sex år och hade aldrig fiskat - i centrala Tokyo där vi bodde före flytten till Sverige var det inte så lätt att fiska. Det närmaste fiske jag fram till dess upplevt var på sommarfestivalerna. Där fanns stånd som sålde håvar av rispapper för 10 yen och man fick försöka fånga guldfisk, de fiskar som fångades innan haven upplöstes fick vi ta med oss hem i en plastpåse fylld med vatten. Oftast blev det bara en fisk. REN A ROVFISKE T På bryggan i Edsviken blev det däremo t fler fiskar. Min fiskekompis hette Henke, han lärde mig agna med brödkulor och fångsten blev enbart mört. Vi utvecklades snabbt som mörtfiskare, och snart insåg vi at t med avlånga, smala flöten fick vi dubbelt så mycket fisk, de klassiska runda flötena fick vara. Rekordet var 2 7 mörta r på en timme. Ett rent rovfiske, men beståndet var starkt och det har nog återhämta t sig idag. ANNORLUND A TEMPUR A Att fisk var mat visste jag givetvis och insåg att nytta och nöje kunde förenas. Jag tog hem ett pa r av de största mörtarna till mamma . Som japansk husmo r hade mamma god hand med fiskkniven, men kunskapen o m fiskarter i Sverige var begränsad. Mamma tyckte fisken var vacker och därtill pinfärsk, så till kvällsmat fick vi friterad mört , tempura på mörtfilé. Fisken smakade bra minns jag, men det var ganska mycket ben. DÅLI G EFTERFRÅGA N P Å MÖR T Fryst mör t har vi inte i ICA: S sortiment, efterfrågan är för svag. Vår största artikel på fisk är torskfilé, god, nyttig och med ett vackert snövitt kött, efterfrågad och omtyckt av oss konsumenter. Idag är delar av Östersjöns bestånd av torsk hotat , och orosmoln finns även för torsken i Nordsjön. I våras intensifierades debatten kring hu r vi hanterar våra gemensamma resurser i haven. Världsnaturfonden lanserade en lista över fiskarter och hur vi konsumenter bör förhålla oss till dessa. På IC A beslöt vi att tills vidare utesluta torsk från Östersjön förpackad under varumärke t ICA . Torsken kommer nu från säkra bestånd i Nordostatlanten . Genom at t följa aktuell debatt och forskning och styra sortimentet mot fisk från bestånd som inte är hotade försöker vi p å IC A att bidra till att torsken i Östersjön säkras. Torsk är trots allt godare ä n mört! Hiroshi Tanaka ICA Kategorichef djupfryst LÄTT PÅLÄGG Nu lanseras en ny lätt nyhet i ICAs eget namn. ICA Lätt Leverpastej. Det är en smakrik pastej med krämig konsistens som lätt kan bres på såväl mjukt som hårt bröd. Med en fetthalt på endast 13 procent får den dessutom märkas med nyckelhålet. Nyckelhålet är Livsmedelverkets märke för magra produkter. För den som har hälsan i fokus är det smart att välja produkter med nyckelhålet. Samtidigt har den vanliga ICA Leverpastej, som finns i två varianter, med och utan gurka, fått ny design. Miljö och Etik på nätet Av miljöskäl har ICA valt att inte göra en trycksak av sin rapport om Kvalitet, Miljö, Hälsa, Etik & Samhälle. Man kan själv välja om man vill läsa den direkt på nätet eller om man vill skriva ut rapporten. Gå in på wvvw.ica.se, klicka på Om ICA. Missa inte Hälsomässan Den 27-29 september på Sollentunamässan utanför Stockholm är det hälsomässa. Där hålls massor av föredrag och man har chans att prova på och uppleva olika behandlingar och ställa frågor till utställare och hälsoexperter. JU FLER STJÄRNOR DESTO BÄTTRE Vissa av våra recept (lunch- och middagsrätter) är märkta med stjärnor. Det gör att du snabbt och enkelt kan bedöma en maträtt utifrån energi-, fett- och fiberinnehåll. Ju fler stjärnor desto bättre. Gränsvärdena bygger på rekommendationerna för en tredjedels dagsintag. Som mest kan varje maträtt ge nio stjärnor, vilket är idealt för de flesta vuxna människors mathållning. Så här fördelar sig stjärnorna över tre intervaller, för en måltid. Energi •••2100-2730 kJ (500-650 kcal) • • 2730-3150 kJ (650-750 kcal) • mer än 3150 kJ (mer än 750 kcal) Fett •• * mindre än 20 g • • 20-30 g • mer än 30 g Fibrer ** • mer än 10 g •• 5-1 0 g • mindre än 5 g Stjärnorna sätts bara på måltider som står för en tredjedel av dagsintaget, så därför fungerar det inte på förrätter, desserter, smårätter, mellanmål etc.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40