Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Bjud på en läcker tårta - men strunt
a i grädden Tre läckra tårtor helt utan mjölkprodukter. Även den som har diabetes eller inte tål gluten kan hitta sin favorittårta. Men ändå ser det inte ut att vara några diettårtor precis! Genom at t klura lite extra över bra ersättningsprodukter och tillvägagångssätt har resultatet blivit ovanligt lyckat. AV ELISABETH EKSTRAND HEMMINGSSON FOTO HANS B ERIKSSON VANIUTARTA MED HJORTRON CA 12 BITAR 3 ägg 21/2 dl socker 2 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 dl hett vatten TILL FORMEN: mjölkfritt margarin eller olja och kokos FYLLNING: 1 sats vaniljkräm, se receptet på mandeltårtan ca 2 dl hjortronsyrt GARNERING: 1 paket frysta hjortron (250 g) 2 förpackningar vaniljsås (Oatly) ä 21/2 dl 4 gelatinblad GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på 200°C. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Blanda samman mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen och tillsätt vattnet. 4. Häll smeten i en smord och kokosbeströdd form (ca 1 1/2 liter, ca 22 cm i diameter). 5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Täck ev med folie. Låt kakan svalna. Dela i 3 bottnar. 6. Fyllning: Koka vaniljkrämen, se receptet för mandeltårta. Låt den kallna. Bre både hjortronsylt och vaniljkräm på 2 av bottnarna. Lägg samman alla bottnarna. Så här långt kan tårtan förberedas dagen före. 7. Garnering: Halvtina hjortronen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa vaniljsåsen pösig med elvisp. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Häll gelatinet i vaniljsåsen under kraftig vispning. Ställ kallt i 10-15 minuter. 8. Bre ett jämnt lager vaniljkräm över tårtan. Fyll en spritspåse med resten av »vaniljsåsen« och lägg den i kylen några timmar om den är för lös. Spritsa toppar och lägg på väl avrunna hjortron. FÖR ALLA? Innehåller betydligt mindre fett än om vanlig grädde skulle användas till garnering. Ändra till glutenfritt genom att utesluta vetemjölet och använd i stället samma mängd glutenfri mjölblandning. Obs! Havre rekommenderas för närvarande inte till barn med celiaki under 18 år (ingår i Solhavren och vaniljsåsen). MANDELTÅRTA 8-1 0 BITAR 200 g sötmandel 1/2 dl socker 4 äggvitor 1/2 tsk bakpulver VANIUKRÄM: 2 dl Solhavre 11/2 msk majsstärkelse (Maizena) 2 äggulor 1-2 msk socker 1-2 tsk vaniljsocker GARNERING: 7 plommon 2 nektariner 8-10 körsbär ca 1 dl äppelgelé GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på175°C. 2. Markera 2 cirklar med ca 22 cm i diameter på bakplåtspapper. Pensla cirklarna med lite olja. 3. Mal mandeln oskållad eller kör den på högsta hastigheten i en matberedare, minst 1 minut, tills den är riktigt finfördelad. Blanda mandeln med sockret. 4. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Blanda försiktigt ner mandel- och sockerblandningen och bakpulver. Bre ut smeten jämnt i båda cirklarna. 5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna innan de lossas från pappret. 6. Vaniljkräm: Vispa samman Solhavre, majsstärkelse, äggulor och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under ständig omrörning och sjud tills den har krämkonsistens. Smaksätt med vaniljsocker. Rör tills krämen svalnat lite. Kyl krämen. 7. Lägg samman tårtbottnarna med vaniljkräm emellan och ovanpå. 8. Skölj, halvera och klyfta frukten. Garnera. 9. Smält äppelgelé och pensla över frukten. Låt tårtan stå kallt före servering. FÖR ALLA? Innehåller ganska lite socker och fett Dessutom är den glutenfri, men havre (ingår i Solhavren) rekommenderas för närvarande inte till barn under 18 år med celiaki. För diabetiker kan du förbättra ytterligare genom att välja den mindre mängden socker i vaniljkrämen. Frukten kan penslas med bara en aning gelé eller också kan den uteslutas helt Pensla i stället med pressad citronjuice, så att inte frukten mörknar. GLASSMARÄNGTARTA 10-12 BITAR 4 äggvitor 2 dl socker 50-100 g ren mörk choklad ca 3/4 liter vaniljglass, tex Tofuline ca 3/4 liter chokladglass, tex Tofuline 2-3 dl vinbär vinbärsblad GÖR SÅ HÄR: 1. Markera 2 cirklar, ca 20 cm i diameter, på bakplåtspapper. Pensla dem med lite olja. 2. Blanda äggvitor och socker i en rostfri skål. Placera den över en kastrull med lite kokande vatten. Vispa marängsmeten oavbrutet med elvisp tills den blir tjock och fast. 3. Bre ut smeten jämnt i cirklarna. Grädda i 125°C, 45-60 minuter. Låt bottnarna kallna innan de lossas från papperet. 4. Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugn. Kör på trekvarts eller full effekt i ca 1 minut tills chokladen smält. 5. Skeda upp glassen på en av bottnarna. Lägg på bären men spara någon klase till garnering. Lägg på nästa marängbotten, garnera med vinbär och blad. 6. Klipp ett litet hål i ena hörnet på chokladpåsen och ringla chokladen över tårtan. Servera genast! Tips! Tårtan är godast om den äts genast men den kan även frysas in med gott resutat. FÖR ALLA? Glassmarängtårta är helt mjölk- och glutenfri. För den som inte tål mjölk är det viktigt att välja en mörk, »ren« choklad. Se upp med olika sorter av blockchoklad eftersom de oftast innehåller mjölk! Tårtspecialen tidigare i sommar var populär, men några hörde av sig och kände sig bortglömda. » Varför var det inga tårtor för laktosintoleranta?« Här får nu många som tidigare känt sig missgynnade sitt lystmäte.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40