Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 FORTSÄTTNING BUFFÉ • KÖKET »Ät fisk
& skaldjur mer än en gång i veckan« GRATINERADE SKALDJUR PATOAST Sätt ugnen på »grilk Smält 50 g smör i en kastrull, vispa ner 3/4 dl vetemjöl. Blanda ut 2 msk konc hummerfond med 1 dl vatten. Vispa ner fonden och 3 dl mjölk i kastrullen. Låt småputtra i 5 minuter. Vispa då och då så att den inte fastnar i bottnen. Salta och peppra. Ta av från värmen. Häll av 1 burk surimi (340 g) och 1 burk räkor i lake (360 g). Krama ut vätskan. Vänd ner skaldjuren i såsen. Blanda i 2 dl riven ost. Lägg 4 stora skivor lantbröd på en bakpappersklädd ugnsplåt. Skeda över skaldjursblandningen och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Gratinera tills toasten fått fin färg. Lägg upp på tallrikar och servera med en fräsch sallad. Energi ** * Fett ** * fibrer * Tips! Strimla ner 4-5 knipplökar i stuvningen. GODA FISKAR PA HÖSTEN Sej, kolja och långa är tre underskattade torskfiskar. Sejen kan se lite grå och trist ut som filé, men väl tillagad blir den ljusare och den har ett saftigt, lite sötaktigt kött. Sejen kan väga upp till 10 kg, då kan den styckas som sejrygg. Koljafilé är svår att skilja från vanlig torskfilé. Smakmässigt är den väl så god, kan faktiskt ha en friskare och fräschare smak. Tillagas som torsk. Fisken är något mindre än torsken. Långa, som kan bli två meter lång, kanske mest förknippas med lutfisk. Men den kan även tillagas som färsk fisk. MAJSSOPPA MED STICKLÖK OCH STEKTA LAXTÄRNINGAR Fräs 1 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta i 1 msk olivolja tills den blivit mjuk. Rör ner 1 burk avhällda majskorn (ca 340) och 1 krm kajennpeppar eller 2 tsk finhackad chilifrukt. Låt fräsa en stund. Häll på 2 msk konc fiskfond, 6 dl vatten och 2 dl grädde. Öka värmen något och låt småkoka i 5 minuter. Rör ner 2 msk ljus maizenaredning. Låt koka i ca 1 minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär ca 300 g laxfilé i cm-stora tärningar. Stek dem i en het lättoljad stekpanna i 2 minuter. Finstrimla 4 knipplökar. Häll soppan i djupa tallrikar. Fördela laxtärningarna. Garnera med sticklöken. Energi Tips! Servera gärna krutonger till soppan. Fett** Fibrer * FÖR ALLA? Majssoppa innehåller inte gluten eller ägg, under förutsättning att man väljer krutonger med lämpligt bröd. Fiskpinnar innehåller gluten, mjölk och ägg. Ändra så här till glutenfritt: välj fiskpinnar med glutenfri panering. Gratinerade skaldjur innehåller gluten, mjölk och ägg. Kokt sej med ärter och bacon innehåller inte gluten, ägg eller mjölk Mjölk ingår som regel i potatismos, men kan tillagas med tex mjölkfritt margarin och Solhavre. Fiskbullar med kokoscurry innehåller inte gluten, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i fiskbullarna. Ägg och mjölk ingår. FISKPINNAR MED KRASSEOCH GURKSALLAD Stek 1 paket fiskpinnar (ca 400 g) enligt anvisning. Mixa 1 ask smörgåskrasse, 1 dl naturell yoghurt, 1 msk fransk senap och 1 msk citronjuice i matberedare till en ljusgrön sås. Skala och skiva 1 gurka tunt med en osthyvel. Blanda med såsen. Krydda med salt och peppar. Lägg upp fisken och gurksalladen på tallrikar. Servera med kokt potatis och grovt rågbröd. Energi ** * Fett ** • Fibrer * * 7
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40