Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39 Varför inga tips för diabetiker? Det
är jättebra att ni ger särskild uppmärksamhet till ägg- och glutenallergiker. Men vi diabetiker som måste undvika sockrad och fet mat skulle också gärna vilja få recept på lite roligare mat än den vanliga diabeteskosten. Tacksam för några förslag i tidningen. Ebon Stranneby i Hallsberg Svar: Att få diabetes innebär självklart en omställning i tankesätt när det gäller den mat du äter. Detta behöver inte bli en negativ upplevelse, snarare kan det bli tvärtom! Sunt förnuft kopplat med kunskap gör att du kan leva bra och unna dig av det goda som livet erbjuder. Så står det i en av tre böcker utgivna på ICA bokförlag som marknadsförs under devisen Kokböcker för personer med diabetes - och alla andra som vill äta gott och hälsosamt. För det är ju faktiskt så att alla människor borde äta som en diabetiker, då skulle vi må mycket bättre. Dietisten Anette Järvi som har faktagranskat recepten i alla tre böckerna säger så här: - Också en relativt måttlig övervikt kan vara en utlösande faktor när det gäller diabetes typ 2. Att äta bra och näringsriktig mat är därför oerhört viktigt. Och det är precis vad dessa tre böcker ger prov på. - Recepten i böckerna innehåller lagom mycket fett, och de fetter som används är dessutom av bra kvalitet. Det är positivt för våra blodfetter vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Många av recepten innehåller fiberrika och långsamma livsmedel skriv och tyck till : Buffé , Box 6630 , 1138 4 Stockholm red.buffe@forlaget.ica.se som ger långsammare blodsockerstegring och totalt sett flackare blodsockerkurva. Många långsamma livsmedel ger också en längre mättnadskänsla. - Tyvärr säger personer med diabetes ofta nej tack till mycket som bjuds i matväg. Men det behöver inte vara så. Och det behöver inte heller vara tråkigt att äta nyttig mat, säger Malin Söderström, som är kock och tidigare medlem i det svenska kocklandslaget. Hon har gjort recepten i en av böckerna. Det är lite så vi tänker i Buffé - det är svårt att göra särskilda »diabetesrecepK Det är väldigt mycket upp till var och en och vilka behov man har. Vi försöker däremot att hålla de flesta recept i Buffé på en lämplig nivå för alla. I det här numret finns det tex tårtor med lite mindre socker i. Böckerna finns i din närmaste bokhandel. Elisabeth Ekstrand Hemmingsson GAMMAL MYT Många låter lagad mat svalna i burka r på diskbänken innan de ställer in den i kylskåp eller fryser in den, för att det av någon anledning skulle vara farligt eller dum t at t sätta in den direkt i kylskåp eller frys. Det är helt onödigt. Den enda anledning som finns till det idag är att den varma rätten gör att kylskåpets temperatur höjs, men om det inte är stora mängder så är det ingen fara. In med maten i kyl eller frys så fort som möj - ligt så undviker du at t maten blir dålig. ALTERNATIV TILL KRONOUA Jag har ett recept på småkakor med kronolja som ingrediens. Om jag inte hittar den, vilken olja kan jag ta i stället? Jag vill ju inte få fel smak på mina populära kakor. Solveig Oldeberg Svar: Använd en neutral olja som inte smakar så mycket i sig själv, t ex matolja, rapsolja eller majsolja. Cecilia Lundin, ICA Provkök VADAR MASCARPONE? Har hittat smarriga recept i Buffé som innehåller mascarpone. Har aldrig hört talas om detta, verkar vara en ostsort och låter gott. Finns det att köpa i vanliga ICA-butiker? Om man inte får tag i mascarpone, kan man ersätta den med något annat? Maria Slättengren Svar: Mascarpone är mycket riktigt en ost. Det är en italiensk färskost och kan användas både till desserter och i annan matlagning. Konsistensen är krämig och gräddig. Mascarpone finns i ICAs sortiment. Däremot är den ganska svår att ersätta. Vi har gjort många försök med att hitta en ersättning, exempelvis blandat philadelphia med vispgrädde, men vi har inte riktigt lyckats. Ricotta är en annan italiensk färskost som används till desserter och annan matlagning. Den är dock magrare, bara 9 procent fett. Man brukar kunna ersätta med kesella, eventuellt utrört med lite créme fraiche. Mixad keso är en annan ersättare. KAN MAN FRYSA IN SVAMPRÄTTER? Jag plockar mycket svamp och fryser in för at t använda under året. Jag ha r hör t at t man inte får värma upp svamp som man tillagat. Skulle så gärna vilja laga rätter som jag kan frysa in och sedan värma, te x svamppajer, köt t med svampsås och fiskgratänger med svamp. Är det OK ? Ingvor Rydell, Jönköping Svar: Du kan lugnt göra svamprätter, frysa in och sedan värma. För svamp gäller samma regler som för de flesta andra livsmedel. Kyl rätten snabbt när du lagat den och frys sedan in den. Tina helst rätten i kylskåp. O m man vill spara rätten bara någon dag går den även bra att förvara i kylskåp.
Buffé Sida 40