Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 » Havets primörer« Primörer och premi
ärer är inte längre som tidigare. Sparrisen tex kommer lite då och då från olika delar av världen och är minst lika spröd och läcker som de svenska primörerna. Och jordgubbarna som ligger på tårtan den sista april brukar faktiskt vara lika goda som de svenska bären vid midsommar. När det gäller premiärer så har ju tex semlorna och kräftorna varit något att se fram emot. Men nu är det som bekant inte så längre. Bullarna kommer före jul och kräftorna ligger i frysdiskarna året runt. Som tur är har vi kvar en riktig premiär: Surströmmingen. Och då kan vi faktiskt även snacka om primörer. För enligt min mening är de nyinlagda strömmingarna allra bäst. Primör betyder det första av årets skörd, vilket väl borde passa in på premiärsurströmmingen . Men, det finns även andra fiskar och skaldjur som kan betecknas som primörer. En gammal regel säger att många fiskar och skaldjur ska ätas i månader som slutar med r. September är alltså den första månaden efter vårens och sommarens lek. Så varför inte primörfrossa i rödspätta, kolja, sej och senare kanske i lyxig hummer och ostron? I detta nummer ägnar vi oss lite extra åt fiskar och skaldjur - mager och vanligtvis nyttig mat. Tillaga med varsam hand så blir resultatet garanterat läckert. Veckans lättlagade, se www.ica.se Matpriserna Under sommarmånaderna har debatten böljat fram och tillbaka angående de svenska matpriserna . Diskussionen har till stor del handlat om höga matpriser som en följd av bristande konkurrens . I sammanhange t kan det vara vär t at t notera att i c A-butikerna drivs av i 800 egna företagare, som faktiskt konkurrera r med varandra . Vi svenskar är också matintresserade och kvalitetsmedvetna. Vi vill ha bra ursprungsmärkning , allergisäkring, salmonellakontroll och hårda miljökrav, för at t bara ge några exempel. Detta är frågor som IC A arbetar mycket hår t med och som också påverkar priserna. Priserna på maten påverkas dessutom av skatter, lönekostnader och avgifter, som alla ä r höga i Sverige. Jag lovar dock at t vi inom IC A även fortsättningsvis komme r at t arbeta mycket hår t för at t du som kund ska få attraktiva priser kombinera t med hög kvalitet, bra öppettider och tillgänglighet sam t en mycket god service. Kenneth Bengtsso n VD ICA Handlarna s A B • Fisk och skaldjur 5 Kräftor i träsken 12 Lättlagade fiskar 19 Barnens kalasmat 27 Laktosfria tårtor 28 Max 15 kronor 34 Receptregister Barnens minipizzor 27 Barnsnacks för vuxna 30 Cajun-kryddade kräftor 17 Chili- & tomatmusslor med örter 8 Crema al mascarpone 23 Currydressing 30 Fiskbullar med kokoscurry och vitlöksstekt bladspenat 21 Fiskpinnar med krasse- och gurksallad 20 Glassmarängtårta 28 Gratinerade skaldjur på toast 20 *t . * åd TONY WALLIN CHEFREDAKTÖR Kanel- och chilikokta päron med lättvispad grädde 25 Kasslerkotlett med champinjonkräm 34 Kokt kolja med ägg, pepparrotssås och dragonpotatis 6 Kokt sej med ärter och bacon 21 Korv på grön bädd 34 Kräftstuvning 17 Majssoppa med sticklök och stekta laxtärningar 20 Mandeltårta 28 Rösti med kålrabbi och currycréme 34 Salladswraps 34 Torsdagssoppa på mitt sätt 34 Ugnsbakad piggvar med sallad och krämig örtdressing 11 Vaniljtårta med hjortron 28 ¥Redaktion , tel : 08-728230 0 Redaktion , adress : Box 6630 , 113 8 4 Stockholm E-post : red.buffe@forlaget.ica.se Annons , tel : 021 -1 g 4 0 0 0 Annons , adress : Stora gatan 41 , 721 8 5 Västerås ICA Kundkort : 033-474 7 9 0 Övriga frågor : 020-83333 3 (vardagar 9-16 ) Prenumeration : 021-19460 2 Pris: 22 0 kr/helår Chefredaktör : Tony Wallin Ansvarig utgivare : Kenneth Bengtsson Redaktionssekreterare : Anna Gidgård Kock : Jacob Gray Redaktionsassistent : Richard Carlsson Annonssäljare : Glenn Braun 021-19425 6 Redaktionsråd : Eva Buren, Irene Falkbrink Norrman, Jan-Åke Karlsson, Lisbeth Kohls, Torbjörn Norberg , Nina Tarukoski, Marie Lindgren Produktion : ICA förlaget A B Repro : Fagerblads Tryckeri : Roto Smeets
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40