Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 MATJESILLFAT FÖR 10 PERSONER 2 kg fä
rskpotatis 5-10 ägg 1 kg matjesil l dill til l garnering ÖRTGRÄDDFIL: 2 dl gräddfil 3 msk finskuren dill 4 msk finskuren gräslök 4 msk finhackad rödlök GÖR SÅ HÄR: 1. Skrubba potatisen. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Lägg i potatisen, koka upp vatten. Lägg på lock och sänk värmen till ett minimum. 2. När potatisen är precis klar, häll av vattnet. Låt potatisen ånga av något. 3. Koka äggen, skala och hacka dem grovt. 4. Blanda ingredienserna till örtgräddfilen. 5. Lägg upp på stora fat. Garnera med finskuren dill. tipspromenad med diverse lekfulla inslag, det äts, dricks och dansas. Hasse, Johan och Eva bjuder ett tiotal personer var. Det blir en brokig och intressant samling. Och givetvis ska föräldrarna Karin och Sven vara med. Traditionen bjuder att Hasses barndomsvän Stefan, som är kock (och välkänt ansikte i denna tidning), ska ansvara för maten. Silltallrik och grillat helt lamm samt biffrad står på menyn denna gång. Efter skogspromenaden bjuds det på bål, härligt läskande i kvällssolens sken. Samtidigt sprids det ljuvliga dofter från grillen. Lammet har förbeställts från ICA-butiken, inklusive ställningen. På den vanliga grillen bredvid grillas en hel bit ryggbiff, också den beställd en vecka i förväg. Alltid kan det vara någon som är skeptisk till lamm. Dessutom räcker lammet endast till drygt 20 personer. Och har man bjudit 30 så kan det ju vara bra med lite extra kött. Vid tretiden tänds de första två säckarna briketter. Stefan får hjälp av många grillexperter som kan det där med grillbäddar. Givetvis används briketter då grilltiden är flera timmar. I början tvcks inte grillkolen ha någon större inverkan på lammet, men mot slutet av grillningen har det fått så pass mycket färg att ställningen måste lyftas upp på ett par tegelstenar. Lammlår och bogarna skärs loss medan lammet sitter på ställningen. Dessa lindas in i aluminiumfolie och får vila tills lammkroppen är avplockad från ställningen. Därefter kan • Överst till vänster: Stefan penslar örtkryddmassan på lammet. En rejäl målarpensel kan vara bra att ha. Överst till höger: Lammet har fått fin färg och nu har ställningen lyfts upp på ett par tegelstenar för köttet inte ska brännas. Till vänster: Stefan praktiserar ett gammalt kockknep för att se om köttet är genomgrillat. Han har stuckit in en stekgaffel till benet på ena låret, låtit den sitta inne i 5-10 sekunder och sedan känner han med läpparna om stekgaffeln blivit uppvärmd. En stektermometer är att föredra. Mitten: Samtidigt som lammet grillas förbereds den vanliga klotgrillen för biffraden. Till höger: Biffraden har fått färg och det är dags att vända den. Mot slutet lindar Stefan in den i aluminiumfolie.
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32