Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Sommarhandla - med kameran! ICA kund
korts sommartävling uppmanar dig att ta en rolig bild i eller utanför en butik. Varför inte passa på under Landsbygdshandelns dag den 28 juni? Eller då du ska proviantera i någon av dina sommarbutiker - stora som små. Det finns säkert mycket kul att dokumentera! • Sommar och semester. Då är matlagning som roligast, tycker jag. Då blir den enklaste picknick en riktig njutning. Jag flyttar mina inköp; handlar nära sommarstugan eller slinker in i närmaste butik då vi är på resa. Det är trevligt att byta butik; särskilt om man får tips och matidéer. Här har svenska butiker blivit mycket mer alerta på senare år, men mer finns att göra! SEMESTERKUNDER Jag har många vänner som driver butik och vet att semestrande kunder är oerhört viktiga för butiken. Det gäller särskilt landsbygds- och skärgårdshandeln och butiker på typiska turistorter. Här är man ofta helt beroende av säsongsförsäljningen för att överleva. Det är turisterna som gör att de bofasta har en butik att handla i under lågsäsong. Men ofta finns liknande behov i små butiker på många andra håll. Jag har tidigare i Buffé berättat om ICAS projekt för att ge stöd och råd till småbutiker så att de inte bara ska överleva utan också utvecklas. Tex med att se över sortiment, kunderbjudanden, service och fräschör. I de butiker där man tagit den hjälpen har det givit mycket glädjande resultat. MÅNGA ATT VÄLJA PÅ Varje butik är beroende av sina kunder. Där butiken går på sparlåga under semestertid behöver man ladda upp för att välkomna kunderna tillbaka och vara lyhörd för nya önskemål som folk har med sig hem efter att ha handlat på andra håll. Eller se till att butiken själv tar initiativ till förnyelse som gör att den känns intressant och tilltalande att komma tillbaka till. För konkurrensen är hård, inte bara från andra livsmedelsbutiker utan från alla andra säljställen; bensinstationer och kiosker, restauranger och gatukök mm. Det är bra att vi har så många olika typer av butiker att välja på, och det är nästan alltid nära till en. Trots att vi är så få människor i detta avlånga land kan vi handla mat var vi än befinner oss. Bl a i 2300 ICA-butiker. Passa på att utnyttja det. Och som sagt - glöm inte kameran. Ta en rolig bild på någon av alla dessa matbutiker! Det kan du vinna pris för. Glad sommar! DIALOG Skriv til l Dialog och tyc k till , g e tips eller ställ frågor. Adress : Buffé, Box 6630, 113 84 Stockholm. Att elda på hällar Några blev upprörda över den härliga bilden på Muurikka-matlagning som var med i Buffé nr 4/-97. De uppfattade nämligen att elden var uppgjord på klippan, vilket inte var fallet. Natur- och skärgårdsvännen Elisabeth, som lagade maten, var noga med just detta. I bildtexten skrev hon: Tänk på att vara rädda om naturen när det ska vara öppen eld. Elda aldrig på klipporna utan en bit in på marken. Flertalet som hörde av sig ville dock ha hjälp med att hitta en leverantör av Muurikkan. Ni som fortfarande är intresserade kan ringa Moskoselkåtan, 0960-30210. Spara gult kvitto Signaturen Anna undrar varför man ska spara den gula lappen som man får tillsammans med kvittot när man handlar med kundkortet. "På den står det att den ska sparas. Varför och hur länge?" Den gula lappen är en hjälp för dig som kund att stämma av mot kontoutdraget och fakturan. Sedan du gjort det kan lappen slängas. Lisbeth Kohls Konsument, kvalitet & miljö PS. 28 juni är det Landsbygdshandelns Dag. Då bjuder många butiker på landet sina kunder på kaffe med dopp. DS. Saknar kakrecept "Tycker att Buffé är en bra tidning men jag saknar kakrecept. Undrar om ni har tänkt börja med det?" Skriver Christina Berglin i Älvsjö. Visst ska vi ha med kakrecept, bättring på den punkten utlovas. Rismjöl med vanilj? Kryddiga kycklinghalvor Stefans enkla kyckling i Buffé nr 4/-97 tyckte några var alltför välkryddad. Här kommer en mildare variant med samma tillagningssätt. Kryddblandning: 1/2 msk salt, 1 msk socker, 1 msk spiskummin, 1 msk curry, 1/2 msk vitlökspulver samt 1 tsk gurkmeja. Blanda kryddorna och gnid in kycklinghalvorna. Låt ligga 2-5 timmar i kylen. Ugnsstek ca 45 minuter i 175°C. •vi Nimet Ustun i Haninge skriver att hon mest lagar svensk mat, men när det gäller desserter vill hennes barn gärna ha keskul och sutlac, som är något av turkiska nationalefterrätter. Men då behövs rismjöl med vanilj. Finns det i ICAs sortiment? Kanske under något annat namn, undrar Nimet. Nej, svarar vårt provkök, men det går bra att blanda i vaniljsocker i det vanliga rismjölet.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32