Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 Ankemannen bjuder på sill & nubbe Vil
l hon ha potäter? När Börje Ahlstedt bjuder Solveig Ternström på somrig buffé är det sill, potatis och en liten snaps som gäller. Sedan blir det jordgubbstårta. I sommar serveras det småländskt lustspel på Dramaten i Stockholm. I Änkeman Jarl, i Vilhelm Mobergs pjäs med samma namn, är ingen hejare på matlagning precis. Han förlitar sig nog mer på änkan Gustava, spelad av Solveig Ternström. Men i verkliga livet är Börje Ahlstedt riktigt matroad. Ofta väntar han med att äta middag tills efter föreställningen. Det är helt enkelt så att man spelar bättre när en god middag eller en kärleksstund väntar efter föreställningen! Om kärleken är inblandad kan det bli skaldjur, champagne och färsk frukt. Men normalt brukar kvällsmaten vara en sallad, kanske med grillad kvckling. Efter en repetition av Ankeman Jarl samlade Börje Ahlstedt kollegorna runt en sillbuffé i Dramatens ståtliga marmorfoajé. Plats för dragspel, en svängom, god mat och mycket skratt. I lugna perioder står Börje gärna vid spisen och experimenterar. Intresset för matlagning föddes på allvar i och med den första såpoperan som gjordes i Sverige. -Jag spelade en fruntimmerstokig konstnär i Lösa förbindelser, och konstnären skulle tycka om rött vin och matlagning, berättar han. Matintresset höll dock på att sluta rätt snöpligt. -Eftersom jag gillar att ta ett rått ägg med lite salt och peppar ibland, föreslog jag att även min rollfigur skulle göra det. Först nio tagningar och lika många ägg senare var regissören nöjd... Annars ligger husmanskost honom närmast om hjärtat. När Börje beskriver sin mors nystekta spätta eller strömming vattnas det i munnen. Han lagar gärna en riktigt mustig sjömansgryta på öl eller njuter av småländska kroppkakor. I det egna köket råder ordning och reda, precis som på teatern. Men ett glas vin till kocken under matlagningen, det brukar det bli. Idéer till nya maträtter plockas ur tidningar och från restaurangbesök. Ett vällustigt minne är vagnen med helstekt entrecöte på anrika restaurang Teatergrillen, intill Dramaten. På egna sommarstället i Stockholms skärgård kopplar Börje av med att meta strömming. Sedan vankas det stekt strömming med nvgjort potatismos och rårörda lingon. TEXT: JOSEPHINE CARR RECEPT: JACOB ÄNGGÅRD FOTO: JANNE HANSSON Måndagar är skådespelarna på Dramaten spellediga. För Börjes del betyder det inköpsrunda. Han brukar åka ut till gode vännen Thomas Samuelssons iCA-affär i Viksjö och handla. Sommartid betyder färskpotatis, grönsaker, kyckling, matjesill och jordgubbar i korgen. En lagrad prästost eller greve är inte heller dumt. Filosofin är att kvalitet får kosta. Känslan för kvalitet går igen hela vägen. Hemma hos familjen Ahlstedt är middagsbordet ofta vackert dukat med brutna servetter och färggrant porslin. Rosa, gult och blått är husets herre svag för. I sommar spelar Börje Änkeman Jarl på Dramaten. Så mvcket tid till matlagning lär det inte bli. Men även om han är en av våra mest anlitade skådespelare vill han inte tappa bort njutningen. -Man ska ägna sig åt det som är roligt när man lever. Umgås med människor som man trivs med, äta god mat och älska. Nu. Du som har ICA Kundkort kan se Änkeman Jarl med rabatt, läs mer i sommarfoldern. Buff é 6/1997
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32