Porsche Magasin 1
PORSCHE MAGASIN RESOR Björn Frantzén F 46 ör två
år sedan gjorde Guide Michelin en stor förändring. För första gången kunde förstklassiga restauranger utanför de tre storstadsområdena få eftertraktade Michelinstjärnor. Så vi hoppar in i bilen för att undersöka varför just dessa anses värda en omväg. Vi startar dock inne i Stockholm, på en trång liten bakgata. Här har nämligen krögaren Björn Frantzén och hans investerare enligt uppgift satsat 75 miljoner kronor på att skapa Sveriges första trestjärniga restaurang. Och satsningen gick hem. När Guide Michelin Nordic Countries släpptes den 19 januari i år kunde Frantzén stolt läsa motiveringen ”Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan.” Därmed hade Sverige fått sin första trestjärniga Michelinkrog någonsin. Men vi är både hungriga och körsugna, så vi lämnar Stockholm och ger oss ut på vägarna. Hotell Borgholm HOTELL BORGHOLM Vi tar E4 söderut och svänger av vid Norrköping in på E22, även kallad Kustvägen. Men innan dina tankar börjar vandra iväg till drömska roadtrippar på Highway 1 kanske vi ska ta ned förväntningarna något. E22 är på sina håll en vacker väg, men på andra ganska tråkig och faktiskt en bra bit in från själva kusten. Vid Kalmar kör vi upp på Ölandsbron och vidare mot vårt första stopp, Hotell Borgholm. Restaurangen fick sin stjärna 2016 och har därefter lyckats behålla den, tack vare Karin Franssons moderna men samtidigt traditionellt rotade kokkonster med fokus på det lokalt öländska. Guide Michelins hemliga testare bedömer restauranger efter fem olika kriterier, vilka är kvaliteten på råvarorna, hantverket, personlighet och eget uttryck, prisvärdhet och kvalitet över tid, alltså att upplevelsen är lika bra oavsett när man Karin Fransson har tagit Hotell Borgholm till en Michelinstjärna. Foto: Frantzén Group