Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 LINAS CURRY Glögga upp såsen Prova C
amilla Thörnqvists glögg- och apelsinsås – juligt ljuvlig till helstekt kyckling eller fläskkött. TILL 4 PERSONER: Blanda finrivet skal av 1/2 apelsin, 1 dl färskpressad apelsinjuice, 1 dl lättglögg, 2 1/2 dl hönsbuljong, 1 tsk kinesisk soja, 1 krm sambal oelek och ev 1 krm timjan i en kastrull. Koka upp och låt koka tills ca 2 1/2 dl vätska återstår. Red med 1 msk majs stärkelse (Maizena) utrörd i 1 msk kallt vatten. Koka ytterligare 2 minuter. Rör ner 1 msk smör. Smaka av med salt. HALV SEX HOS DIG… Vad ska vi äta till middag? Fem rätter som svar på den eviga frågan. Recepten finns på ICA.se/buffe. Teriyakikyckling med majs- och äppelslaw Färslimpa »Lindström« med senaps- och persiljeyoghurt Spagetti Carbonara med rökt sidfläsk och salvia Ugnsbakad lax med salsa verde och rostade grönsaker Spenat- och ricottafylld cannelloni med minitomater Heta peppisar På Pehr Hantes julkalas i Stockholm är heta pepparkakor självskrivna. Sätt ugnen på 200°C. Knåda åda in 50 g mandelspån i 1 paket färdig pepparkaksdeg. Forma till en rulle och lägg i frysen 1 timme. Skiva degen till kakor (ca 1/2 cm tjocka). Lägg på bakpappersklädd plåt. Pudra över ca 1 krm chilipeppar ancho style. Grädda i 8–10 minuter. apCHOKLADTIDER Jultider är för mån a lika med g ÖR SMAK… choklad. Curryn bjuder på en liten chokladskola. CHOKLAD FÖR SMAK Choklad finns i en mängd kakaohalter. Ju högre procenttal desto intensivare chokladsmak.hokladsmak. bakhyllor I butikernas bakhyllor kallas chokladen bak- eller dessertchoklad och kan aden ssertkan vara anpassad så att ad så att den smälter lättare. Men konfek lättare. Me choklad från konfektyrhylckså i bakat och älja en lan funkar också i bakat oc godis, viktigast är att välja en sort man tycker är goder är god. Nöttopping Kaffetopping … BLOCK FÖR GLANS Block är tänkt för dekoration, dvs som glasyr »utanpå« kaka eller godis. Block ger svag chokladsmak men däremot fin glans utan att tempereras när den smälts och stelnar igen. Block består av vegetabiliskt fett och kakaopulver. Block får inte kallas choklad eftersom den inte innehåller tillräcklig mängd kakaosmör. 3 FRÅGOR TILL SÖTSAKSPROFFSET T Limetopping Bästa kladdkakan Buffés provkök har bakat sig fram till den optimala kladdkakan. Njut som den är eller lägg till en kalasgod topping. Sätt ugnen på 175°C. Smält 200 g smör och låt svalna. Rör hastigt ner 4 dl socker, 2 dl kakao, 2 tsk vaniljsocker, 1 1/2 krm salt och 4 ägg, ett åt gången. Tillsätt 2 1/2 dl vetemjöl och rör hastigt till en slät smet. Häll smeten i en smord form (22 cm diameter). Grädda i mitten av ugnen 15–18 minuter. LIMETOPPING: Blanda 100 g färskost av philadelphiatyp, 1 1/2 dl florsocker, 1 dl riven kokos, rivet skal och juice av 1 lime och 50 g riven vit choklad. Bred över kakan och strö över rivet limeskal. KAFFETOPPING: Blanda 50 g smält smör med 1 msk kakao, 2 msk vaniljsocker, 3 dl florsocker och 3 msk starkt kaffe. Låt svalna lite. Bred över kakan, toppa med nonstops. NÖTTOPPING: Smält 100 g nougat. Bred över kakan. Strö över 50 g salta, rostade nötter, t ex pistasch. MIA ÖHRN Hur väljer du choklad? Den ska vara god – och helst rättvisemärkt. Till godis som ska doppas i smält choklad vill jag ha en kakaohalt på 55 procent, det ger bra chokladsmak utan att ta över någon smaksättare. Vad är bästa sättet att smälta choklad på? I mikron, om man är lite försiktig. Kör i korta intervaller, ca 30 sekunder åt gången, på full effekt. Hur får du fin yta på chokladdoppat godis? Hemma tempererar jag inte ör många lika med godistillverkning,, of a medofta med r PRALINGLANS SOM PROFFSEN När man smälter choklad rubbas chokladens kemiska balans. Vill man ha chokladen riktigt blank igen måste den tempereras. Detta innebär att man värmer den smälta chokladen till en viss temperatur, sedan svalkar man den till en lägre temperatur, och så upp lite igen innan den kan användas. Så gör konditorer för att få glans på t ex praliner. utan doppar i smält choklad och så direkt in i kylen – och där förvarar jag dem tills de ska ätas. De blir inte superblanka men får en fin yta. BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40