Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 supper club »Det finns inga främling
ar, bara vänner som du ännu inte lärt känna.« KRONÄRTSKOCKSMOS Kronärtskocka och parmesan ger ljuvlig smak – ett riktigt lyxmos. FÖR 4 PERSONER 4 potatisar (ca 350 g) 1 burk kronärtskocksbottnar (390 g) 1 dl hackad bladpersilja 100 g riven parmesan 1 dl olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. 2.Häll av och hacka kronärtskockorna grovt. Mixa kronärtskocka, persilja, parmesan och olja till ett mos med stavmixer eller i matberedare. 3.Pressa potatisen genom en potatispress och rör ihop med kronärtskockspurén. 4.Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, eller svensk hårdost. Lammfi lén får sällskap av ljuvligt kronärtskocksmos och en sardellkryddad tomat- och olivkompott. TOMAT- OCH OLIVKOMPOTT Kompotten kan förberedas dagen före. Förvara kallt men servera rumstempererad. ROSMARINSTEKT LAMMFILÉ Lägg filéerna i marinad dagen före servering så de hinner ta smak. Torka av köttet innan det steks så att kryddorna inte bränns. FÖR 4 PERSONER 600–800 g lammytterfilé 2 vitlöksklyftor 1 msk finhackad rosmarin 1 msk rödvinsvinäger 1 krm paprikapulver olivolja, smör GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före servering: Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med rosmarin, vinäger, 1 msk olja och paprikapulver. 2.Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden, knyt ihop och massera in ordentligt så att allt kött är täckt med marinad. 3.Låt marinera 12–24 timmar i kylen. Vänd påsen några gånger. 4. Serveringsdagen: Sätt ugnen på 225°C. Bryn lammköttet runt om i 1 msk smör i en stekpanna 2–3 minuter. 5. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 62°C, ca 10 minuter. 6.Ta ut, linda in i smörpapper och låt vila 5–10 minuter. 7.Skär köttet i skivor. Lägg upp på tallrikar och servera med tomatkompotten och kronärtskocksmoset. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller använd enbart olja. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller använd enbart olja. I GLASET Till mandelsoppan passar en torr sherry, t ex spanska Fino Inocente (nr 8202, 59 kr/375 ml). Lammet matchas av ett mustigt och kryddigt rödvin. Välj 2009 Lirac (nr 2214, 100 kr) eller 2010 Terre de Mistral (nr 2167, 67 kr), båda från franska Rhônedalen. 2004 Moscatel de Setúbal (nr 8011, 99 kr), med smak av torkad frukt och choklad, kompar desserten fint. Eller följ upp whiskyspåret med rökiga Laphroaig (nr 571, 229 kr) från Skottland. FÖR 4 PERSONER 1 ask körsbärstomater (250 g) 2 vitlöksklyftor 1 tsk timjan 1 kruka basilika ca 4 sardellfiléer i olja 1 dl urkärnade kalamataoliver olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 150°C. 2.Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med timjan, 1/2 tsk salt, 1 krm peppar och 2 msk olja. 3.Dela tomaterna och lägg dem tätt med snittytan upp på en bakpappersklädd plåt. Ringla över vitlöksoljan. Baka mitt i ugnen ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna. 4.Hacka basilikan och sardellfiléerna. Blanda hacket försiktigt med de rostade tomaterna + ev juice från tomaterna och oliverna. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 25 VARMRÄTT
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40