Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Färgstarka Berlin är ett av Europas
hetaste resmål. Buffé besöker staden och går på supper club – en trend som vuxit fram i världens storstäder. I hippa Prenzlauer Berg bjuder Caroline och Tobias in till Thyme Supper Club en gång i månaden. TEXT JOSEPHINE CARR FOTO PER MAGNUS PERSSON BERLINTIPS MARIA BOESTAM SUPPER CLUB I HETA BERLIN Det 368 meter höga tevetornet vid Alexanderplatz i forna Östberlin syns från hela staden. BERLIN ÄR VÄRLDENS FAVORIT just nu. Miljöerna, människorna, stämningen och det överkomliga prisläget lockar. Sedan muren föll för 20 år sedan har staden seglat upp som en klar favorit med intressant historia, spännande arkitektur och ett kulturklimat som kokar. Att man dessutom kan få tag i ett billigt hyresboende gör att många unga människor söker sig hit. Caroline och Tobias är typiska nya Berlinbor. Båda är mångsysslare inom media och gastronomi. Allt började med ett möte i Mexiko för ett par år sedan. Caroline från Brighton mötte Tobias från Stuttgart. De förälskade sig och sedan ett par år bor paret i Tyskland. Gemensamma nämnare stavas mat, vin och intressant sällskap. Steget till att starta en supper club i den stora hyreslägenheten i östra Berlin var inte långt. Caroline lagar maten och Tobias står för dukning, val av vin och det mesta småpratet med gästerna. Menyn sätter de tillsammans, även om Caroline har sista ordet. Caroline är självlärd i köket men kommer från en matglad familj. – Jag tycker om att möta nya människor och skapa en skön atmosfär, berättar Tobias. Idén med en supper club är enkel: Du kan laga mat, har utrymme för många gäster samt sist men inte minst, du tycker om att träff a nya människor. Gäster får man kontakt med via en egen hemsida och genom att vara aktiv i sociala medier. Dessutom sprider sig ryktet om en bra supper club snabbt. I Berlin fi nns det ett antal supper clubs, men inte fl er än att de fl esta känner till varandra. Har en klubb fullt skickar man gärna gästerna vidare till nästa. GÄSTERNA BRUKAR LÄMNA ett frivilligt bidrag från 300 kronor var, för mat och kaff e, eller vad nu värden föreslår. Just frivilligheten i donationen är viktig, det är ingen restaurangverksamhet. Klockan är halv åtta och Tobias hälsar de första gästerna välkomna. Ikväll är det två grupper med Sfördrink serveras prosecco, italienskt mousserande vin, med en skvätt svartvinbärslikör. Till detta kex med en klick crème fraiche och kallrökt lax. Och så en variant med fetaost bakad i ugnen med rosmarin, chili och vitlök. Som f d i k BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 23 väninnor, ett medelålders par och ett ungt engelskschweiziskt par som också startat en supper club. Till en början är stämningen lätt avvaktande men sorlet stiger snabbt och Tobias har med van hand pratat igång gänget. – Det fi nns inga främlingar, bara vänner som du ännu inte lärt känna! En bra programförklaring som faktiskt beskri- ver stämningen i Berlin också. För här är det lätt att slå sig i slang med nya kontakter. Om man vill. En vaniljstång blir en lyxig drinkpinne som ger doft och smak. Spara stången när du använt fröna i någon rätt, dela eventuellt på längden så får du två pinnar. DRINK & TILLTUGG FOTO COLOURBOX
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40