Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 HET SOM CHILI KYCKLINGGRYTA MED TORTI
LLA STICKS Tortilla soup heter rätten då den serveras i USA. Men gryta eller soppa bestämmer man själv – späd efter önskemål och smak. Detsamma gäller chilikryddningen. »En gång gjorde jag den så hot, hot, hot att jag fick späda fem gånger för att alla skulle kunna äta«, skrattar Jill. Grytan vinner på att lagas i förväg. Servera den gärna mitt på bordet med tillbehören i skålar; kycklinggryta »taco style«. FÖR 6 PERSONER 1 stor kyckling (1,6–1,9 kg, gärna majskyckling) 1 + 1 gul lök 3 morötter 1 torkad ancho chilipeppar 2 lagerblad 12–15 vitpepparkorn 1 paket mjuka majstortillas (ca 300 g) 3 burkar hela tomater (à 400 g) 4 vitlöksklyftor 1–3 färska chilifrukter (t ex spansk peppar, jalapeño eller thaichili) ca 1 tsk tabasco eller kajennpeppar 1 + 1 lime 2 avokador 1 dl färdigriven mozzarella 1 dl färdigriven cheddar 1 kruka koriander rapsolja till stekning och fritering salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär 1 gul lök i klyftor och morötterna i grova bitar. 2.Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter. 3.Tillsätt vatten och salt (1 msk salt per liter vatten) så att det täcker. Det går åt ca 3 liter vatten. 4.Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt. 5. Klipp tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180°C. 6.Lägg i tortillaremsorna i omgångar. Fritera till gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på. 7.Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka kycklingköttet från benet, dela ev stora bitar. 8.Skala och finhacka 1 gul lök och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin. 9.Fräs lök, vitlök och chilihacket i 2 msk olja några minuter tills löken blivit mjuk. 10.Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull. 11.Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl, till önskad konsistens. Kan förberedas hit, en till två dagar i förväg. 12.Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/ kajennpeppar och juicen från 1 lime. Smaka av med salt och peppar och ev mer tabasco/ kajennpeppar. 13.Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar. 14.Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär 1 lime i 6 klyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortilla sticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar på bordet. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri tortilla. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ, t ex tofu. Fri från ägg. BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40