Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 Härligt krämig getost. Japanska strö
brödet panko ger extra frasig yta. Mjuk pepparkaka toppad med brie, fi kon och pistasch. Ringla tryffelhonungen över vid servering eftersom tryffelsmaken är fl yktig. »Det doftar kanel, saffran och kardemumma. En skön försmak av julen.« GETOSTFRITTERS MED ÄPPEL- OCH LINGONCHUTNEY Getosten kan delas i bitar, men spara friteringen till någon timme innan gästerna kommer. Chutneyn går bra att göra några dagar i förväg. FÖR 6–8 PERSONER 600 g getost av chèvretyp 2 dl vetemjöl 3–4 dl panko 2 ägg rapsolja till fritering salt ÄPPEL- OCH LINGONCHUTNEY 1 äpple 1/2 rödlök 1 dl lingon 3 msk socker 2 msk äppelcidervinäger rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med chutneyn. Dela, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka rödlöken. 2.Fräs äppel- och lökhacket i 1 msk olja utan att det tar färg. 3.Tillsätt lingon, socker och vinäger. Låt sjuda utan lock 6–8 16 BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 minuter, tills det mesta av vätskan kokat bort. Krydda med 1 krm salt. Servera ljummen. 4.Skär bort ev kant från osten. Skär osten i 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i hälften om de är stora eller rulla till valnötsstora bollar. 5. Häll mjöl och panko på separata tallrikar. Vispa upp äggen i en skål. Kan förberedas hit. 6.Vänd osten först i mjöl, sedan ägg och därefter panko. Lägg dem på ett fat. 7.Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till ca 175°C (ha ett passande lock till hands och använd en termometer). 8.Lägg i 3–4 ostbitar åt gången och fritera runt om till gyllenbrun färg, 1–2 minuter. Var mycket försiktig, då det är hett och kan skvätta. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och servera till chutneyn. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ROSTAD PEPPARKAKA MED BRIE OCH TRYFFELHONUNG Snittarna kan förberedas och förvaras övertäckta i kylen. Använd köpt tryffelhonung eller smaksätt flytande honung med några droppar tryffelolja. FÖR 6–8 PERSONER 1 köpt (eller hemgjord) mjuk pepparkaka, ca 350 g 200 g brieost 2 färska fikon 1/2 dl rostade pistaschnötter 2 msk tryffelhonung GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C, grill. Skär pepparkakan i 16 skivor och lägg dem på ett ugnsgaller. Rosta mitt i ugnen ca 2 minuter på varje sida, passa noga så de inte bränns. 2.Skär osten och fikonen i lika många skivor och lägg dem på pepparkaksskivorna. 3.Hacka pistaschnötterna grovt. Kan förberedas hit. 4.Ringla över honung och strö på pistaschnötter precis före servering FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri mjuk pepparkaka. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: lägg osten på äggfria hårda pepparkakor. DADLAR MED LUFTTORKAD SKINKA Sött och salt i skön förening. Godast är de lite ljumna. FÖR 6–8 PERSONER 16 färska dadlar 100 g lufttorkad skinka (t ex serrano eller prosciutto) GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. Skär ett snitt längs med varje dadel och pilla ut kärnan. 2.Skär eller klipp skinkskivorna i tunna remsor och linda runt dadlarna. Kan förberedas hit. 3.Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt svalna. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40