Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Klipp tortillabröden med sax, tipsar
Jill, som tycker det är snyggt när de blir lite ojämna i formen. Provfritera en remsa innan du lägger ner en hög. Fritera i omgångar. Låt rinna av på tjockt hushållspapper. Tortilla sticksen passar också som snacks. Smaksätt då med någon örtkrydda och fl ingsalt Koka kycklingen och låt den kallna, då går det lättare att plocka köttet från skrov och ben. En majskyckling är att föredra, men annan stor kyckling går bra. Tortilla soup var en paradrätt på Green Hills Grille, i Nashville, USA, Jills stamhak tills det stängde 2008. – Vi åt alltid tortilla soup där. Jag har sedan experimenterat med olika recept som jag hittat i böcker och tidningar, men det är först nu som jag är riktigt nära deras, säger Jill. Dryckestips Jill tycker att det pas- »Matlagning är mitt sätt att koppla av« Vi träffas i köket, Jill ska laga en trerätters som hon komponerat exklusivt till Buffés läsare. En meny med några av hennes riktiga favoriter! Vi börjar med lite matsnack. Det sprudlar om de skånska diftongerna när Jill pratar om mat. Frågorna är redan besvarade då jag tänkt ställa dem! Jill har nyligen släppt ett album och far land och rike runt. Det blir ofta korta stopp i hemmet utanför Borås. Som i förra veckan. Maken Håkan föreslog då att de skulle köpa hem något färdiglagat. – Men, nej… Jag ville laga maten själv, säger Jill. Jag landar i matlagningen, det är mitt sätt att koppla av. Vad blev det då? –Färsbiffar, några som jag gjorde lite starkare, och så rev jag blomkål på rivjärnet och stekte, berättar Jill. Hon gillar allt med hetta. – Man blir beroende av chili, vill bara ha mer och mer. Och chilihet mat är något som återkommer när Jill snackar mat. Kanske kommer chiliberoendet från alla Nashvillebesök, kanske kommer det från mamma. Det är i alla fall från mamma som matintresset kommer. – Hon var verkligen först med allt nytt. Det var curry, avokado och olika sorters exotisk mat. Hon vågade prova. Och hon vågade krydda maten. Förutom mamma är det kompisen och skivbolagschefen Maria som står för Jills matinspiration. Och hjälp! – Jag ringer dem direkt! De har alltid goda råd att ge. Och vi pratar alltid mat. 6 BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 Det kan handla om allt från ekolo- giskt och närproducerat, som maken Håkan infört på familjens shoppinglista, till matens sociala aspekter. Men det kan också handla om att diskutera senaste hiten: att riva blomkål och currysteka den – som ett gott alternativ till ris. Något som passar extra bra nu när Jill skippat riset – som hon älskar… Det hela började när Jill födde yngsta dottern, Bonnie Lee, för knappt två år sedan. Dottern hade allergier, och Jill fick anpassa sin kost till dessa under amningen. – Jag upplevde då att jag åt »renare« mat, och jag höll en bra klädstorlek. Efter ett års ammande kom chocken. – Jag började äta som vanligt och gick upp nio kilo på kort tid. Då bestämde jag mig för att skippa socker, vitt bröd etc, säger Jill och tar en tugga på baguetten som bjuds vid fotograferingen... Hon tar matdieten med sans. Tänker du mycket på vad stoppar i dig? – Ja, det är viktigt för att orka med det höga tempot. Och i min värld finns det väldigt mycket godisskålar och läsk. Många artister klagar på vägmaten. Och du har många turnémil framför dig… – Maten är delvis ett problem, det är få krogar som är duktiga på att servera bra grönsaker. Men det finns alternativ, säger Jill, som har hittat en egen lösning. – Jag stannar till vid någon matbutik och komponerar själv från chark- och fiskdisken. Det kanske blir en bit varmrökt lax och en lösviktssallad. Ibland blir det ändå restaurang. – Då väljer jag helst thai, jag tycker de är bäst på att laga goda grönsaker. Men just thai-köket är det som Jill tycker är svårast att laga hemma. – Det är den där fisksåsen som ställer till det. Och så gillar jag inte att de använder glutamat, säger Jill, som dock inte är överdrivet rädd för att misslyckas. – Kan väl inte bli värre än att man får laga något nytt… Vad står det på barnens önskelista? – Minsta dottern väljer spagetti och köttfärssås, medan sjuåringen väljer tacos. Jag tycker de äter det mesta, men varför ska det vara så svårt att få barn att tycka om fisk? säger småbarnsmamman med en lätt suck. Förutom allergianpassning och mäng- den chili lagas det inte några speciella barnrätter. – Oftast går det lätt att anpassa kryddningen, säger Jill, som tycker att måltiderna är viktiga stunder att vara tillsammans, inte bara för att det ska vara ordning och reda. – Det är väldigt trevligt också, säger hon och tar på sig förklädet. Det är dags att börja laga. New Mexican: Torkad chili med många namn. Lite örtig och jordig med sötma och syrlighet. Passar i grytor och soppor. Varierar i styrka. Ancho: Torkad poblano med tydlig karaktär av kaffe, choklad och torkad frukt. Aromatisk och ganska mild. Passar till bl a kyckling och lax. sar bra med en kall öl, gärna en mexikansk Sol eller liknande. Ett vitt vin med en aning sötma passar också bra, speciellt om rätten blir chilihet. Jules Muller Gewurztraminer Réserve (nr 6702, 102 kr) från Alsace är ett gott »blommigt« alternativ. En fruktigare variant är Quintay Chardonnay (nr 90295, 112 kr) från Chile. Det alkoholfria vita vinet Natureo Free Muscat (nr 1912, 49 kr) är också ett gott val. Dryckerna passar till både förrätten och varmrätten. TORKAD CHILI Chipotle: Mogen röd jalapeño röktorkas och får en fyllig smak av jord, tobak och kakao. Passar till bl a fl äsk och vilt. Ganska stark.
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40