Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21 Lördagsgott Solig saffransdoftande f
iskgryta med basilikacrème som pricken över i. Spetsa hälften av crèmen med parmesan och gratinera frasiga bröd, bjud resten att klicka i grytan. Och så desserten – ljuvlig chokladcheesecake med krispig cookiebotten. Låt lördagskvällen börja. AV TOVE NILSSON FOTO ULRIKA POUSETTE BASILIKACRÈME TILL KLICK OCH BRÖD Hälften av den vackert gröna basilikacrèmen blandas med parmesan och gratineras på brödet. Servera resten att klicka i grytan. FÖR 4 PERSONER 2 ciabatta 2 äggulor 2 tsk vitvinsvinäger 4 tsk dijonsenap 2 krukor basilika 2 dl olivolja 50 g finriven parmesan salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 250°C. 2.Skär brödet i sneda skivor, ca 1 cm tjocka. 3.Blanda äggulor, vinäger, senap och basilikablad i en blender eller matberedare. Mixa ihop och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. 4.Smaka av med salt och peppar. Lägg hälften av basilikacrèmen i en skål att servera till grytan. 5. Rör ner parmesanen i resten av crèmen och bred på brödskivorna. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. 6.Gratinera i övre delen av ugnen 8–10 minuter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri ciabatta, t ex Schär. Fri från laktos, men kontrollera brödet. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ost-alternativ och kontrollera brödet. Innehåller ägg. CHOKLADCHEESECAKE PÅ COOKIEBOTTEN Oemotståndlig dessert som serveras med körsbärssylt och en klick grädde. Den krispiga bottnen görs på mixade cookies. GER 8–10 BITAR BOTTEN 250 g chocolate chip cookies 75 g rumsvarmt smör FYLLNING 200 g mörk choklad (ca 70 %) 1 burk kesella 10 % (250 g) 300 g färskost av philadelphiatyp 2 ägg 1 1/2 dl socker TILL SERVERING körsbärssylt vispad grädde GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Klä bottnen av en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formens kant. 3.Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut smulorna tunt i formen och ordentligt upp på kanterna. Låt stå kallt i kylen medan fyllningen görs. 4.Smält chokladen över vattenbad. 5. Vispa för hand ihop kesella, färskost, ägg och socker. Rör ner den smälta chokladen och fyll smeten i pajskalet. 6.Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Servera pajen kall tillsammans med körsbärssylt och en klick grädde. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. TIPS! Har du ingen matberedare, lägg kakorna i en plastpåse och krossa dem med en kastrull. BUFFÉ 1 1 • 2 01 1 21 Till grytan Till grytan passar ett torrt, fruktigt vin med inslag av äpple och citrus. Välj fransosen 2010 Mâcon Villages Chardonnay (nr 2295, 75 kr) med rund, fin, lite smörig smak eller tyska Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899, 109 kr) med frisk smak av äpple och citrus. Ett sött rött vin med fin balans mellan syra och sötma är perfekt till den lite syrliga, fylliga chokladpajen. Välj italienska Delitia Recioto della Valpolicella Classico (nr 5329, 99 kr) med smak av körsbär och torkad frukt. CHOKLAD- ÄLSKARENS DRÖM I GLASET
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40