Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 Namn: Mimmi Jonasson. Arbete : Köksc
hef på restaurang East i Stockholm. Bok: Modern Asiatisk Mat, Peter Lindgren, Erik Videgård Julsmaker: Sött, surt, salt. Bästa julminne: De flesta jular är trevliga och mysiga. Värsta julen : En jul för många år sedan arbetade min syster och vi var tvungna att fira jul på förmiddagen. Resten av dagen var tråkig. Julönskan : Att få vara tillsammans med min familj. Råd inför jul : Köp bara de julklappar du verkligen vill köpa. Inga konstigheter hemma på vårt julbord, då skulle min pappa gå i taket. På mitt arbete lagar jag ju asiatisk mat; en blandning av alla asiatiska kök. Det finns faktiskt en del gemensamma nämnare ändå. Ta pepparkakorna som är kryddade med ingefära, i asiatisk matlagning är ingefära mycket vanlig. Kardemumma använder vi i julbaken, men i Asien mortlar man den med andra kryddor och smaksätter både kött, fågel och fisk. Det sötsyrliga som går igen i många asiatiska maträtter finns också på julbordet med sillen som är inlagd i ättika och socker. Min jultallrik är hämtad från det asiatiska julbord som vi serverar på East. Enkla recept och lättlagat, med stor variation. Dessutom vill jag att maten ska ha färg. Våra gäster uppskattar verkligen ett asiatiskt julbord, och själv tycker jag faktiskt att det är rätt roligt. Som att klara ett maratonlopp, ungefär. Men asiatiskt i all ära, på julafton är det skinka, köttbullar och rödkål som gäller. THAI TEMPURA Friterade tigerräkor i Won Ton med lime-chilisås. FÖR 4 PERSONER 16 råa skalade tigerräkor 16 Won Ton-plattor (tunna skal som finns att köpa i affärer med välsorterad asiatisk avdelning, välj annars vårrulledeg elle r gör egen deg, se recepte t på nästa sida) 1 msk finhackad färsk koriander 1 vispat ägg 1/2 liter rapsolja LIME-CHILISÅS: 1/2 dl swee t chilisås på flaska 1 pressad lime 1 tsk finhackad färsk koriander GÖR SÅ HÄR: 1. Doppa tigerräkorna i hackad koriander. Rulla in varje räka i en Won Ton-platta. Pensla skarvarna med lite vispat ägg. 2. Blanda samtliga ingredienser till såsen. 3. Fritera räkorna 3-4 minuter i 180°C. 4. Servera räkorna och doppa dem i såsen. KALBI Små koreanska marinerade revbensspjäll med sötstark sås. FÖR 4 PERSONER 1 kg tunna revbensspjäll , helst kam-ben MARINAD: 11/ 2 dl japansk soja , t e x Kikkoman 11/ 2 dl ljus sirap 1-11/2 tsk kajennpeppar 3 pressade vitlöksklyfto r 5 cm riven ingefära SÅSEN: 3 msk swee t chilisås GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ihop marinaden och häll den i en rejäl skål. Lägg i revbensspjällen. Låt revbenen marinera i kylskåpet i ett dygn. 2. Sätt ugnen på 250°C. 3. Grilla revbenen 20-30 minuter i ugnen. 4. Koka ihop marinad och sweet chilisås i 5-10 minuter. 5. Skär upp de grillade revbensspjällen och pensla med sås. Servera genast. Ris är gott till. DIM SUM Ångkokta kycklingdumplings med Man Du-sås. FÖR 4 PERSONER 2 kycklingfiléer 32 Dim Sum-plattor (kallas även fö r gyoza-plattor, finns att köpa i affäre r med välsorterad asiatisk avdelning, välj annars vårrulledeg eller gör egen deg, se receptet ) FÄRS: 2 msk finhackad purjolök 2 pressade vitlöksklyfto r 2 msk sesamolja 1 tsk vitpeppar 1 msk japansk soja , t e x Kikkoman MAN DU-SÅS: 4 msk japansk soja 2 tsk sesamolja 2 msk ättikspri t 4 msk ljus sirap 2 tsk kajennpeppar 1 tsk rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka kycklingköttet grovt. Blanda med övriga ingredienser till färsen. 2. Lägg upp 16 Dim Sum-plattor. Fördela färsen över plattorna. Spreja vatten över dem med en blomsterspruta. Lägg de resterande plattorna ovanpå. Nyp ihop knytena på fem ställen så att de liknar stjärnor. 3. Ångkoka knytena 7-8 minuter. Enklast är att fylla en kastrull till hälften med vatten. Ställ en kaffekopp som når
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32