Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 i Jart/tipsar om / Dryckesvanans mak
t är stor, det märks särskilt väl vid de stora helgerna och allra mest till jul och nyår. Men julölet som var bra i fjol är kanske inte lika bra i år, och det gäller också de mousserande vinerna. Efter att ha skummat igenom allt bubbel och samtliga nya juldrycker har jag vaskat fram följande goda tips, pålitliga gamlingar och strålande nykomlingar om varandra. FOTO : KE N DAVIES/PRESSEN S BIL D A B • Julölen flödar som aldrig förr. Mörk lager överväger bland ett fyrtiotal märken, och från de stora bryggerierna sätter jag plus för Åbro Julbock (nr 1319, 6,8%), Pripps Julöl (nr 1473,5%), Spendrups Julöl (nr 1434,5,3%) och Sofiero Julöl (nr 1535, 6,9%). Men det var två mindre brvggerier som kammade hem dubbla plus: Munkbo Julöl (nr 11281,5,2%) och Wisby Julbrygd (nr 11294, 6%), den första spänstigt frisk och den andra mäktig, mörk och mustig. I avdelningen ale utkristalliserade sig följande trio: Young's Winter Ale (nr 1557, 5%), Jämtlands Julöl (nr 11286, 6,5%) och La Chouffe (nr 11613, 8%), den senare en rikt fruktig belgisk bamse - 75 cl, pris 49:40 - med frisk smak av aprikos och krvddnejlika. Blossa håller ställningarna vad gäller röd lättglögg, vinglögg och starkvinsglögg. Buffé 12/1997 Stark utmanare är Stjärnglögg (nr 4119) i kategorin röd vinglögg, och bland de röda starkvinsglöggarna får Blossa dela äran med Vinmakarens Starkglögg (nr 8504) och Mor Britas Julglögg, som med sina 18% inte är så oskyldig som den låter. Bland de vita starkglöggarna är det Lucia Vit (nr 4218) som tar hem spelet. Nyårsfirande utan bubblor kan kännas avslaget, så gardera med en flaska inför tolvslaget. Vid provning av 37 mousserande viner och 47 champagner satte jag plus för följande. I prisordning nerifrån, mousserande först: Ronar (nr 7744,56 kr) - billigast, lätt jordig men skaplig. Masla Parera (nr 7641, 66 kr) - friskt, rent och torrt, men det gäller i princip alla viner här. 1993 Cavas Hill (nr 7713, pris 68 kr) - friskt äpplig med viss champagnekänsla. Cinzano Riserva (nr 7715, pris 69 kr) - håller stilen. Raimat Brut (nr 7739, 79 kr) - karaktärsfull, extraplus. 1992 Domaine de Martinolles (nr 7638, 90 kr) - nötig, viss elegans. Laborie (nr 7643, 95 kr) - stänk jord i doften, läcker smak. 1991 Graham Beck Brut Blanc de Blancs (nr 7632, 103 kr) - fin chardonnaykaraktär, också utmärkt till mat. Champagne, under 250 kr: Mercier (nr 7503,189 kr) - smakrik, tung stil. Jacquesson (nr 7470,195 kr) - persikoblommig, lätt stil. 1990 Pannier Brut (nr 7405, 196 kr) - årgångschampagne under 200 kr, frisk mognad med karaktär. Piper-Heidsieck (nr 764,198 kr) - charmant, allround, extraplus. Pommery (nr 7590, 229 kr) - mycket frisk, smakrik balans. Ruinart (nr 7616, 230 kr) - rik DRYCKESTIPS AV JAN SAMUELSON och renrasig. Taittinger (nr 7422, 235 kr) - personlig stil för djärvare smaklökar. 1990 Jacquesson Grand Cru Blanc de Blancs (nr 7493, 239 kr) - äppelblommig, elegant. Tack fö}" i år och gott nytt!
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32