Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Namn: Malin Landqvist. Arbete : Delä
gare i restaurang Format i Stockholm. Bok: Format, Malin Landqvist, Lotta Seipel. Julsmaker: Grönkål, fransk senap, fårfiol. Bästa julminne: Jular när vi lagar mat tillsammans i långsamt tempo. Värsta julen : De julaftnar som avbröts av att pappa fick ryggskott... Julönskan: Tid till att hinna med allt jag vill. Råd inför jul : Försök ha jullov, läs en bok, åk pulka och ha trevligt. Namn: Lotta Seipel. Arbete : Delägare i restaurang Format i Stockholm. Bok: Format, Malin Landqvist, Lotta Seipel. Julsmaker: Skinka, senap och nötter. Bästa julen : Så gott som alla mina jular har varit bra. Bästa stunden är när hela familjen sitter samlad och pratar över julmaten. Värsta julen : En jul kom en grekisk kille på besök, men när han väl var här hade mina känslor svalnat. Min stackars pappa fick valla runt honom på skogspromenader! Julönskan: Ordentligt umgänge med min familj. Gemensamt råd inför jul : På Format lagar vi mycket grönt eftersom vi själva tycker om grönsaker. Maten ska dessutom vara enkel att tillaga. Till jul satsar vi på litejuliga smaker i köket. Bryssel- och grönkål och rödbetor är vackert för ögat och snabblagat så att man hinner med något annat än att stå i köket också. Men det är viktigt att man blir mätt på även vegetarisk mat. Så vi använder både smör och grädde i maten. Det mörka brödet är en favorit bland våra gäster. Det blir bara godare och godare med tiden. Vi bakar det med mycket russin och nötter. Till jul tänder vi upp hela matsalen med levande ljus, det blir så härlig stämning då. En skön försmak av vad som väntar oss och förhoppningsvis alla andra på julafton. Mttihi & Lott** SENAPSSLUNGAD BRYSSELKÅL FÖR 4 PERSONER 500 g brysselkål 25 g smör 5 skivade schalottenlökar 2 dl vispgrädde dryg t 2 msk fransk senap ev salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Snoppa och koka brysselkålen i lättsaltat vatten ca 10 minuter, eller tills den känns klar. Sila av brysselkålen i durkslag. 2. Fräs löken mjuk i smöret, slå på grädden som långsamt får koka ihop ca 10 minuter. Tillsätt senap och ev salt och peppar. 3. Vänd ner brysselkålen och servera direkt. RÖDBETS- & GORGONZOLAPATÉ FÖR 10-12 PERSONER 1,4 kg kokta kalla rödbetor 300 g gorgonzolaost 11/ 2 dl riven parmesanost 4 ägg 11/ 2 dl standardmjölk salt , peppar ÖRTKVARG: 2 1/2 dl kesella gourmet 11/ 2 msk valfria örter, t e x timjan, mejram, vattenkrasse och/elle r oregano salt , peppar GÖR SÅ HÄR: l .Sät t ugnen på 175°C. 2. Skala och skiva rödbetorna tunt. Smula gorgonzolan. Blanda rödbetor, gorgonzola och 1 dl av parmesanosten. 3. Fyll en bakplåtspappersklädd 2-liters brödform med rödbetsblandningen. Tryck till lite försiktigt. 4. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda försiktigt med salt och peppar i mjölken. Slå över äggmjölken på rödbetorna och se till att den kommer in i patén. Strö över det sista av parmesanosten ovanpå. 5. Grädda i vattenbad ca 1 timme och 10 minuter i mitten av ugnen. Lägg ev på folie i slutet av gräddningen. Låt patén svalna i sin form, minst 5 timmar eller över natten. 6. Blanda ihop samtliga ingredienser till örtkvargen. Man kan smaksätta kvargen med vitlök, färsk hackad chilifrukt eller rivet limeskal. 7. Skär upp patén i 2-3 cm tjocka skivor. Servera med en klick örtkvarg. ÄPPELSALLAD MED HONUNGSVINÄGRETT FÖR 4 PERSONER 2 dl torkade gröna linser 2-3 stora äpplen 600 g svartrötte r bladpersilja HONUNGSVINÄGRETT: 1/2 dl druvkärne- eller rapsolja 2 msk äppelcidervinäger 1 1/2 msk flytande honung 1 ts k fransk senap 1/2 tsk torkad timjan sal t och peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka linserna enligt anvisningen på paketet. 2. Skala svartrötterna och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Koka svartrötterna i lättsaltat vatten 10-15 minuter. Spola med kallt vatten. 3. Blanda samtliga ingredienser till honungsvinägretten. 4. Kärna ur och skär äpplena i bitar eller tunna skivor med skalet på. 5. Blanda ihop linser, äpplen, svartrötter och honungsvinägrett. Strö lite hackad bl ad persilja över och servera genast. JULIGT FILMJÖLKSBRÖD 1 lite r filmjölk 1,5 tsk bikarbonat 2 dl mörk sirap 1 ts k salt 7 dl vetemjö l iKlttlhik
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32