Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 God Jul med förenklade bestyr Julen
kan framkalla såväl känslor av välbehag som rejäl stress. • Själv började jag tänka på julen vid ett möte i redaktionsrådet för Buffé, när vi talade om just det här numret av tidningen. Det var i början av november. Jag blev både glad och lättad när jag såg redaktionens tips om förenklade julbestyr. Jag gissar att det är många med mig som borde sträva mer efter det. Traditionerna är viktiga kring jul. Det tycker jag vi ska låta dem vara, men vi får inte vara rädda för att anpassa dem efter den tid vi lever i. TIDSBRIST Tid är ju en bristvara för många numera. Därför måste vi tillåta oss att köpa oss lite fördelar när det gäller maten. Inte måste vi göra alla momenten själva, nu när det finns så mycket fina färdiga eller nästan färdiga varor att köpa. Att ge den färdigkokta skinkan personlig touch genom att griljera den skänker både väldoft, tillfredsställelse och tid jämfört med att hantera hela skinkkoket. Gott blir det också. Det finns andra bra exempel i det här numret av Buffé som gör att man kan känna sig både duktig och smart, så att Snart kommer tomten! Och då ska han helst ha pengar i säcken!Ja, i alla fall om man får tro tidningen Supermarkets stora undersökning som SIFO genomfört. Här följer några intressanta siffror hämtade från den. man faktiskt orkar njuta av julfröjderna när det blir så dags, och inte är helt utschasad. DELA PÅ ARBETET Ja, låt förresten hela familjen engagera sig. Vem svarar för sillen i år? Köttbullarna? När man hjälps åt blir det roligare, och på köpet får man glad gemenskap i köket. Det där med gemenskap kring maten är viktigt. Ju äldre man blir, desto större betydelse får kanske just detta. Men jag tror det är viktigt att vi förmedlar det till barnen också. Jultiden är så förknippad med samvaron med släkt och vänner. Och nu behöver ju inte en enda person svara för hela släktens julbord. Delegerar man uppgifterna som vid knytkalas och låter var och en bidra med sin del - då blir det roligt för alla. INSTITUTIONSMAT När det nu handlat så mycket om julbestyr måste jag väl berätta att just i år är jag själv delvis befriad från dem. Jag och familjen ska äta julbord på det servicehus där min åldrige far bor. Varje gång jag kommer dit blir jag full av beundran för personalen, som lägger ner stor omsorg på att göra måltidsmiljön vacker och präglad av årstidernas och högtidernas alla attribut. MaPengar är tydligen något som allt fler vuxna svenskar önskar sig av tomten. 1994 var det 17% som önskade sig pengar, nu har den siffran stigit till 26%. Och bland män under 25 år är det hela 54%. I topp ligger dock personliga julklappar, följt av nyttiga julklappar och julklappar till hemmet. Därefter pengar. Rangordningen av årets mest önskade julklappar ser ut så här (personer 16-74 år): 1) Skjorta, tröja ed. 2) ten är varierad och smakfull. Senast minns jag påskbuffén som jag inte skulle ha kunnat göra bättre hemma hos mig. Nu ser jag fram emot julbordet. Det är som sagt viktigt att vara tillsammans när man äter. Det är trevligt att vara det i en sådan fin miljö! ELOGE En eloge till personalen på min fars servicehus och till alla andra som arbetar i jul på institutioner: Er insats för att laga god mat, skapa gemenskap och julstämning för dem som är gamla eller sjuka är värd all uppskattning! Jag önskar er alla en God Jul med både smakupplevelser, gemenskap och avkoppling! Efterlyser sil till oljan "Har köpt en fritös genom tidningen Buffé. I beskrivningen till fritösen står det att oljan efter användningen ska silas. Har haft problem med att hitta en bra sil eller filter som passar. Finns det några från tillverkarna av fritösen? Har ni några bra tips på hur man kan göra? Andra har säkert samma problem." Det skriver Birgitta Torsstensson i Munsö. DIALOG Skriv til l Dialog och tyc k till , ge tips elle r stäl l frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 64 Stockholm . LISBET H KOHL S Konsument, kvalitet och miljö Någon passande sil har inte leverantören av fri tösen. En lösning som vi på Buffé använder oss av är helt enkelt en plasttratt modell mindre samt ett kaffefilter i plast som passar i denna tratt. Böcker. 3)Skivor, CD. 4) Kosmetika, parfym. 5) Sportartiklar. 6) Verktyg. 7) Smvcke. 8) Husgeråd. 9) Klocka. 10) Dator, modem, CD-ROM. I åldersgruppen 16-24 år är det skivor och CD som står överst på listan. Vilka har då varit snällast? Givetvis är det barnen (0-15 år). De får i snitt 20 paket var, vilket är nästan dubbelt så många som 16-24-åringarna får. Och fyra gånger så många som resten. 25-74-åringarna får nöja sig med 5-6 paket var. Barnen under 15 år får alltså ca 33 miljoner paket! Snacka om tufft jobb för tomten... JULBORDET På julbordets tio-i-topp-lista behåller skinkan, köttbullarna och sillen ledningen. Största förändringen står laxen för som i år gått förbi lutfisken, det är framfört allt yngre konsumenter som föredrar den. Bland de äldre julbordsätarna behåller dock lutfisken sin framträdande roll.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32