Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Må Väl 48 0 kcal Välj: wok, mackor,
nötter, fruktfat eller wienerbröd Övervikt är en av de största hälsoriskerna i västvärlden. Det finns olika orsaker till att vi blir tyngre, både medfödda och sådana som vi själva kan påverka. Vi rör oss för lite och äter för mycket. Men vi kan äta mycket om vi äter bra saker som ger kroppen bränsle och inte lägger sig i fettdepåerna. AV ANNA GIDGÅRD FOTO PER MAGNUS PERSSON Det här är några måltidsalternativ som innehåller ca 480 kcal, men de har helt olika fettmängd. 1 . ca 480 kcal och ca 19 g fett 2. ca 480 kcal men hela 40 g fett 3. ca 480 kcal och inte ens 3 g fett 4. ca 480 kcal och hela 34 g fett Världshälsoorganisationen arbetar för en io-procentig viktminskning. För en överviktig person »förbättrar det hälsostatusen markant«, som de säger. Även Viktväktarna arbetar med det som första mål. Den io-procentiga viktminskningen innebär att risken minskar drastiskt för utvecklande av diabetes, högt blodtryck och hjärtinfarkt. Förutom minskad risk för sjukdomar förbättrar man sin rörlighet och får självklart höjd livskvalitet som följd. Det finns många sätt att gå mot en io-procentig viktminskning, men det första kan vara att bli medveten om skillnaderna i fettoch näringsinnehåll i olika rätter. Att tex en skiva ost motsvarar 4-5 skivor skinka vet inte alla. Men man ska inte stirra sig Buffé 5/2001 blind på fettmängden i de olika mellanmåls- och måltidsalternativen. Nötter och frön exempelvis innehåller nyttigt omättat fett, liksom olja. Medan smör, mjölk, ost och wienerbröd innehåller mättat fett som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men vad spelar det för roll hur mycket fett man får i sig, det är ju ändå 480 kcal i de olika alternativen? Det har att göra med vad kalorierna består av. Kroppen behöver i och för sig en viss mängd fett varje dag. Men så fort det blir ett överskott på fett i kroppen lägger det sig i fettdepåerna. Fett påverkar ju även hjärtat och blodbanorna. Om man däremot äter en måltid med exempelvis kolhydrater så kan kroppen snabbt göra sig av med det i form av energi när man rör sig. Fett är svårare att omvandla till energi. I grönsaks- och fruktmåltiden får man även massor av fibrer, vitaminer, antioxidanter och mineraler. Enligt viktväktarna får man äta frukt och grönt i valfri mängd - man hinner bli mätt långt innan man kommit upp i någon kalorimängd att tala om (potatis, ärter och majs är inte riktigt inräknat i detta på grund av sitt höga stärkelseinnehåll). Det som också skiljer de olika alternativen åt är mättnadskänslan. Om man äter nyttigt kan man bli mättare än om man äter onyttigt! Rekommenderade dagsintag vid stillasittande jobb och begränsad fysisk aktivitet på fritiden är ca 2000 kcal för en vuxen kvinna och något mer för en man. Det ska vara fördelat på frukost, lunch, middag och två, tre mellanmål. I.Två mackor med smör och ost och ett glas mellanmjölk till ger ca 480 kcal och ca 19 g fett. 2. Ett par nävar jordnötter, 82 g, ger också ca 480 kcal men hela 40 g fett. 3. En hel fruktskål, ca 800 g, med en banan, ett äpple, en apelsin, plommon, en liten klase druvor, litchie och 1 kiwi ger ca 480 kcal och inte ens 3 g fett. 4. Ett wienerbröd väger ca 95 g, ger ca 480 kcal och hela 34 g fett. 5. En stor portion wokade grönsaker ger ca 480 kcal och 18 g fett Vi har använt ca 50 g broccoli, 50 g morot, 50 g champinjoner, 1 liten paprika, 1 chilifrukt, 1 vitlöksklyfta, några smålökar, 1 msk olja och 75 g nudlar. Lite soja och sweet chilisås som smaksättning. Det som ger kalorierna och fettet är oljan; om det bara hade varit grönsaker kunde man ha byggt ett helt berg med grönsaker utan att få upp fettmängden. Om man vill kan man woka i endast 1 tsk olja från början och sedan tillsätta lite, lite vatten när man wokar resten på hög värme. Det fungerar. Då blir det ca 8 g fett i hela rätten.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36