Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 Matigt, mättande tilltugg som är lätt
att förbereda. Potatisen kan du koka kvällen före och förvara i kylen. Mängden paprikapulver avgör du själv, blanda samman med oljan och pensla på. Om du vill kan du också blanda i lite finhackade örter. Även barnen brukar gilla båtarna. GRILLADE POTATISBÅTAR 10 PERSONER/BUFFÉ 8 bakpotatisar eller 8 stora fasta potatisar 1 dl olivolja 1 -2 msk paprikapulver salt GÖR SÅ HÄR: 1. Tvätta potatisen och koka den med skalet på i ca 20 minuter. 2. Häll av vattnet, torka av potatisen och låt den svalna. 3. Klyfta potatisen i lagom stora •båtar*. 4. Sätt ugnen på 250°C, grill. 5. Blanda paprikapulver och olja. Pensla potatisbåtarna och lägg dem i en långpanna med lite olja i om du tänker grilla dem i ugnen under grillelementet. De behöver 6-8 minuter för att få bra färg. Grillas de över en glödbädd räcker det med ca 5 minuter. 6. Sätt i grillspett eller tandpetare när de är klara och placera båtarna på ett generöst fat. För alla? Grillade potatisbåtar innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. Mjuk och len är den vackert orange soppan. Godast varm, men den går också att servera kall. Öka då mängden buljong något så att den inte blir för tjock. Soppan går bra att förbereda, men kan då behöva spädas något med buljong vid uppvärmningen. POTATIS- OCH PAPRIKASOPPA 10 GLAS SOPPA 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 4 medelstora röda paprikor 5-6 potatisar, ca 500 g ca 3 msk olivolja 1 liter grönsaksbuljong (vatten + tärning) 1 tsk hackad färsk rosmarin 1/2 tsk socker 4 msk tomatpuré 1 tsk salt 2 krm svartpeppar DEKORATION: bröd krutonger färsk rosmarin tunt strimlad röd paprika GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Skala och tärna potatisen. 2. Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt lök, vitlök och paprika. Låt allt fräsa i ca 5 minuter. 3. Tillsätt buljong, rosmarin, socker samt tomatpuré. Låt koka upp. 4. Tillsätt potatisen och låt allt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. 5. Mixa soppan i en matberedare, häll över i grytan och smaka av med salt och peppar. 6. Servera soppan garnerad med brödkrutonger samt lite färsk rosmarin och en paprikabit. För alla? Potatis- och paprikasoppa. Själva soppan innehåller inte gluten, ägg eller mjölk, men kontrollera för säkerhets skull innehållet i buljongen. Uteslut brödkrutongerna eller använd bröd som passar vid ev allergi. Såser eller röror att doppa ner alla grönsaker, potatisbitar och bröd i är ofta det godaste på buffébordet. TOMATAIOLI Skala och skiva 5 vitlöksklyftor. Lägg vitlök och 4 äggulor i matberedarskålen. Tillsätt ca 112 dl pressad citronjuice och mixa samman. Tillsätt ca 4 dl olivolja i en fin stråle. När all olja är tillsatt är aiolin tjock och fin. Häll över i en skål. Hacka 16 soltorkade tomater i olja i mindre bitar och blanda ner i aiolin. För alla? Tomataioli innehåller inte gluten eller mjölk. Ägg ingår. Enklast möjligast recept; välj en bra ost och fem minuter senare är tilltugget klart. COCKTAILTOMATER MED OST Skölj 20-25 cocktailtomater. Skär med en vass kniv ett snitt på tomatens topp. Dela en bit brieost eller en god ädelost i tre- eller fyrkanter och stick ner i snittet, garnera med lite basilikablad i varje tomat. Lägg upp på ett stort fat. För alla? Cocktailtomater med ost innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra till mjölkfri: uteslut osten och smaka i stället av med sardell, kapris eller oliv. •
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36