Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 De här fyllda bröden är jättegoda, oc
h passar perfekt på en buffé. Välj den snälla varianten om du har många barn på kalaset och ta den med kryddstark salami om du är sugen på det. Eller stoppa i det ni gillar allra mest och som ni har i kylskåpet för tillfället. MATIGA FYLLDA BRÖD 2 STORA BRÖD 75 g smör eller margarin 5 dl mjölk 50 g jäst 2 tsk salt 2 msk honung ca 13 dl vetemjöl FYLLNING/STARK SMAK: 200 g skivad salami 2 mozzarellaostar 1/2 dl basilikablad 1 dl halverade/skivade oliver FYLLNING/MILD SMAK: 200 g rökt eller kokt skinka 3 tomater 3 dl riven lagrad ost 1/2 dl örter eller 1 paket fryst basilika eller provensalska örter å ca 35 g GARNERING: grovsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, ca 37°C. 2. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt degspadet. Sätt till salt, honung och det mesta av mjölet. 3. Arbeta degen så att den känns smidig, låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 45 minuter. 4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. 5. Kavla ut varje degboll till en 1/2 cm tjock platta, ca 30x35 cm. 6. Lägg ut skinka eller salami på degplattan. 7. Skiva tomaterna tunt eller halvera oliverna om du valt det alternativet och strö över. 8. Skiva mozzarellan och fördela över brödet eller strö över riven ost. 9. Lägg på örtkryddor. Rulla samman som en rulltårta från långsidan. 10. Forma till 2 avlånga bröd, lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt. 11. Jäs bröden övertäckta på varm och dragfri plats i ca 20 minuter. 12. Sätt ugnen på 250°C. 13. Snitta med en vass kniv i bröden och strö över lite grovt salt. 14. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200°C och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Låt bröden svalna under bakduk. För alla? Matiga fyllda bröd innehåller inte ägg. Gluten och mjölk ingår. Goda fyllda zucchini med smak av färsk riven parmesan. Om du inte hittar färsk parmesan i bit går det också med det färdigrivna pulvret som finns i påsar. En god skinka är ett måste för att den här rätten ska bli riktigt bra. Du kan förbereda genom att koka potatisen dagen innan. Tidigt nästa dag kan du linda in dem i skinka och förvara svalt. Grilla dem strax innan gästerna kommer. OSTGRATINERAD ZUCCHINI Skölj 2 zucchini, gärna 1 grön och 1 gul. Dela dem i ca 2 cm tjocka skivor. Gröp ur det mittersta med en sked och spara. Gör inte hål rakt igenom. Sätt ugnen på 225°C. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Blanda samman zucchinikött, 1 dl créme fraiche, 50-75 g finriven parmesan, vitlök, 2 tsk fransk senap och 2 tsk finhackad timjan till en slät smet i mixer eller med en gaffel. Bre blandningen på zucchiniskivorna och gratinera i ugnens mitt i ca 15 minuter. För alla? Innehåller inte gluten. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, lysozym. Mjölk ingår. SKIN KLI N DAD FÄRSKPOTATIS Skölj och tvätta 25 små färskpotatisar. Koka i lättsaltat vatten i 8-10 minuter. Häll av vattnet, låt potatisen svalna så att du kan ta i den. Rulla in varje potatis i en tunn skiva parmaskinka (25 stycken). Sätt ugnen på 200°C, grill. Häll 2 msk olivolja i en långpanna, lägg i potatisen. »Grilla« i ugnens mitt i ca 20 minuter, skaka pannan då och då så att alla blir jämnt bruna. Strö över lite salt och sätt i grillspett eller tandpetare. Lägg upp i skål eller på ett stort fat. Du kan förbereda spetten dagen före och fräsa upp dem snabbt i stekpannan för att en stund innan gästerna kommer grilla i ugnen eller över öppen glödbädd. Vänd ett par gånger under grillningen. INDISKA FÄRSSPETT Lägg 20 grillpinnar i blöt i vatten. Skala och finhacka 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor. Blanda samman 1 kg biandfärs, lök, vitlök, 2 tsk salt, 1 1/2-2 dl finhackad persilja och 2-3 tsk garam masala till en jämn och fin smet. Sätt ugnen på 225°C. Forma avlånga biffar. Sätt fast en biff på varje spett och tryck till med handen runt om så att de sitter på ordentligt. Lägg spetten på grillgaller eller i en långpanna med lite olja i. Grilla i ugnens mitt i ca 15 minuter. Vänd på spetten någon gång. Dekorera ev spetten med en liten rosmarinkvist. För alla? Skinklindad färskpotatis innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. För alla? Indiska färsspett innehåller inte gluten, ägg eller mjölk, men kontrollera kryddblandningen. •
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36