Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 LÄTTLAG AT FÖR LATA DAGAR Berits bäs
ta sommarmat LJLimma sallader av olika slag tycker jag är den godaste somrnarmaten. Med fräscha grönsaker och färska örter är det lätt att få mycket smak och färg. Ljummen sallad med getostcréme och timjanstekt potatissallad är två sallader som passar fint som tillbehör till grillat eller kallskuret. Ett fat med tunnskuret kött med en smakrik pesto och ett fat med feta- och avokadokyckling är ett par andra av mina sommarfavoriter. Båda rätterna är idealiska på sommarens lättsamma bufféer. Ska ni bjuda på lunch kan jag rekommendera laxsalladen med chutney- och currydressing. AV BERIT PAULSSON FOTO LARS PAULSSON LJUMMEN SALLAD MED GETOSTCRÉME En härlig sallad med grillade eller stekta grönsaker. Gott med enbart bröd till eller tunna skivor skinka eller grillad kyckling. FÖR 4 PERSONER 2-3 paprikor 1 squash, ca 400 g 4 färska lökar (sk knipplök) 1 msk olivolja 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 liter olika salladssorter GETOSTCRÉME : 150 g chévre (getost) 1 dl kesella 1 dl hackad gräslök, persilja och oregano GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Skiva squashen. Skala och klyfta löken. 2. Mixa eller blanda chévre, kesella och örter. Ställ det i kylen. 3. Blanda grönsakerna med olja. Grilla eller stek dem tills de tar färg. Krydda med salt och peppar. 4. Dela salladen i bitar och lägg på 4 tallrikar. Lägg på de stekta grönsakerna och klicka på getostcrémen. Servera med gott bröd till. LAXSALLAD MED CHUTNEYOCH CURRYDRESSING En smakrik matig sallad med ljummen lax. FÖR 4 PERSONER 1 bit skinn- och benfri laxfilé, ca 400 g För alla ? Salladen innehåller varken gluten eller ägg. Däremot ingår mjölkprodukter. Vid mjölkallergi kan getostkrämen bytas mot en röra som mixas av gröna oliver, gärna med sardell och lite gul lök. Välj bröd till som passar vid ev allergi. Om du inte har kylskåp Många råvaror som man normalt förvarar i kylen kan man frysa in och förvara i en kylväska. De fungerar som kylklumpar och håller kylväskan kall i flera dygn. Bra varor att frysa är mjölk, hållbar grädde, smör, färskost och hårdost, korv och skinka, gärna rök t Frysta färdiglagade grytor, pastasåser och alltlett-rätter håller I kylväskan i flera dygn. Skivor av kött och fisk kan man frysa in färdigkryddade i dubbla plastpåsar. Man kan också frysa färdigmarinerat och strimlat kött och kyckling. Praktiskt och gott att bara steka när det har tinat. Saltet har dessutom en termoeffekt. Byt ut kylvaror mot råvaror som tål värme, tex olja i stället för smör, rökt eller torkat kött i stället för färskt, rotfrukter i stället för grönsaker. Och färdiga såser som tex pesto passar alltid bra. Om du inte har spis Mat som fungerar över öppen eld och i stormkök är alltiett-rätter av alla slag. Till exempel: •Ris, couscous, bönor eller linser + strimlade grönsaker + olja + fetaost + kryddor, nötter, frön eller oliver. • Pasta eller nudlar + färdig kryddsås på flaska, t ex sweet chili, eller på burk, tex smaksatt créme fraiche + strimlad kryddstark korv, rökt skinka eller lax. •Färskpotatis och primörer + buljong + korv + örter och pepparrot. •Grillat kött, kyckling eller fisk + färdig kryddstark sås på flaska eller burk + grillat bröd • blandad sallad. •Omelett eller soppa + olika tillbehör som ost och färska örter + grillade dubbelmackor. 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 msk mango chutney 200 g späda morötter 150 g sockerärter 150 g färska champinjoner 1 färsk lök 150 g körsbärstomater 1 liter sallad 1 msk olja DRESSING : 2 dl lättcréme fraiche 1-2 tsk curry GÖR SÅ HÄR: LSätt ugnen på grill, 250°C. Skär laxen i tunna skivor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Krydda med salt och peppar. Bre på mango chutney. 2. Skrapa morötterna. Koka morötter och sockerärter i ca 1 minut i lättsaltat vatten. Spola dem sedan kalla i vatten. 3. Skiva champinjoner och lök. Dela körsbärstomaterna och salladen. 4. Smaksätt lättcréme fraiche med curry. Blanda alla grönsaker med olja. Stek laxen i övre delen av ugnen i 1 - 2 minuter. Servera laxen på salladen med dressingen till. Garnera ev med lite gräslök. För alla ? Laxsallad med chutney- och currydressing innehåller varken gluten eller ägg. Däremot ingår mjölk i dressingen. Byt ut créme fraiche-dressingen mot en vinägrettsås och smaksätt den med curry.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48