Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Må väl TEXT SUSSAN ÖSTER & ANNA GIDG
ÅRD | RECEPTSTYLING SUSANNE PETTERSSON | FOTO JOEL WÅREUS AV ROBERT KJESSEL Har du hårdbantat inför semestern? Risken är då stor att du kommer att väga ännu mer i höst - om du inte samtidigt lägger om dina levnadsvanor. Hur det fungerar förklarar Pål Rooth, docent på Överviktsenheten på Huddinge sjukhus. Att de surt bortbantade kilona snabbt läggs tillbaka med råge är kroppens försvarsmekanism för att klara nästa "svältattack". Något veckotidningarna lever got t på i sina bantningstips. Men för att slippa berg- och dalbanan på vågen krävs mer än bra bantningskurer, menar Pål. Det gäller att förändra sina dagliga rutiner och bli mer fysiskt aktiv. Och då menar han inte något varv i veckan runt elljusspåret. Nej, det handlar om promenaden mellan bussen och kontoret, trappan i stället för hissen osv. Sådant påverkar vikten mer än vad experterna tidigare har trott. För att kunna bibehålla sitt smärtare liv gäller det dock att hitta vanor som man orkar leva med. Chokladbiten är inte förbjuden, bara man inser vad den innebär. - Det är alltid en fråga om vad vi stoppar i oss och vad kroppen gör av med. Några genvägar finns inte. Nästan 50 procent av svenskarna lider idag av vad läkarna kallar övervikt, Pål drar sig inte för att tala om en epidemi. Särskilt bland unga kvinnor ökar problemen snabbt. -Samtidigt vet vi att just kvinnor mår sämst av övervikt. Mycket sitter i huvaidet om man ska lvckas hålla kilona nere. Det är stor skillnad om det är doktorn som vill att patienten ska banta eller om patienten själv känner av nackdelarna av sin övervikt. -De n som väl börjar gå ner i vikt bör se sig som "en smal tjockis", förklarar Pål och liknar det med "nyktra alkoholister". Inställningen "jag har lyckats bemästra fetman" är nämligen grundläggande för att kunna kontrollera sin vikt. Också timingen är viktig. Att börja banta när ens liv är i oordning leder ofta till ytterligare ett misslyckande, som läggs till högen av motgångar. Då är det bättre att vänta! Så ett hopp för alla som tyr sig till kylskåpet för att döva emotionell turbulens. Som tröstmackan efter ett gräl. - Det går att bvgga upp en beredskap för sådana händelser. Bestäm i förväg vad du ska göra för att nå samma tillfredsställelse. Kanske ett ris-kex eller att gå ut en stund. - Jag har patienter som satt upp en lapp med "Doktor Rooth" på kylskåpsdörren. Som en påminnelse. Överviktsenheten på Internet: www.ki.se/medhs/obesity För 2 personer 2 päron 2 msk smör eller margarin 1/2 dJ kokosflingor Gör så här: Skala päronen. Halvera dem och kärna ur dem med en sked. Lägg päronen i en form. Klicka på fettet, strö pä kokosen. Värm pä fuJI effekt i 4- 5 minuter. Vrid tallriken ett halvt varv efter halva tiden. Eller värm i vanlig ugn i li minuter, 175' J C. Servera Jste gjort av grönt te är läskande och nyttigt. Det innehåller bland annat an ti o/J dan ter. Sä här gör du: Koka en liter vatten. Tillsätt an matsked teblad av sorten Earl Green eller annat grönt te. Låt dra i tre minuter. Sila. Låt svalna tills det blivit ljummet Tillsätt en till tvä matskedar honung. Låt honungen smäJta. Förvara i kylskåp och drick när du behöver vätska och svalka. Tillsätt gärna en citronskiva, iskuber och några droppar citron i varje glas. SarJ Green är ett friskt och lättdrucket grönt te sorn kombinerar den klassiska Earl Qrey-srnaken med en fräsch citronarom. med glass. Det blir Jik=j gott rned äpplen. Livsglädje och hälsa rned Grönt te (WäW; är en faktabok där man kan läsa orn hur man umgås rätt med grönt te, hur det framställs, hur man tillagar det och vad grönt te sägs hjälpa mot. Frisk och vacker med citron (WiWj är en bok i sarnrna serie, som ge massor av tips pä hur man kan använda citron, hur man Jagar mat med citron, gör drinkar, budkrämsr och vitaminrika safter. ryj/ j ojj ] dcJ/J Det är bra för kroppen och livsenergin att äta fem knytnävsstora portioner frukt eller grönsaker varje dag. Här får du några exempel. Frukost: Skivad banan och ett par matskedar russin i filen, eller rivet äpple på gröten, eller skivat päron, skivad paprika, avokado eller tomat på brödet Mellanmål: Naturell yoghurt med mängder av tärnad färsk frukt och flytande honung. Lunch: Frysta broccolibuketter, wokgrönsaker, salladsgrönsaker eller ärter, majs och paprika. Från frysen direkt ner i matlédanl Mtflanmål: En hel frukt Variera efter säsongl Middag: Rejäl portion råkost, gärna rårivna/hackade grönsaker smaksatt med finhackad rödlök, silverlök eller purjolök. Du kan också göra salladen saftigare med krossad ananas eller apelsinbitar. Fruktväffla Frukter passar i sallad och i varma rätter. De passar också som fyllning i varma dubbelmackor som gräddas i våffeljärnet Så här gör du en våffelmacka med äpple: Täck en skiva vitt bröd med tunna äppelskivor. Strö på lite kanel eller hackade nötter och lite socker. Lägg pä en ny brödskiva. Grädda i våffeljärn, ca 1 minut tills brödet är ljusbrunt.
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48