Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36 BAVAROISE MEDJORDGUBBSSÅS En klassik
er från det franska köket och inte svår att lyckas med. Portionskoppar behövs, tex pastejeller muffinsformar i aluminium. FÖR 6 PERSONER 3 gelatinblad 4 äggulor 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker rivet skal av 1/2 citron 21/2 dl mjölk 21/2 dl vispgrädde SÅS OCH GARNERING : ca 1 1/2 liter jordgubbar saft av 1 apelsin eller lite Cointreau lite strösocker 1 kiwi och myntablad till garnering GÖR SÅ HÄR: LLägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa under tiden äggulor, florsocker och vaniljsocker vitt. Tillsätt citronskalet. 2. Koka upp mjölken och dra den sedan av värmen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i mjölken. 3. Häll mjölken het över äggkrämen under kraftig vispning. Låt det svalna. 4. Vispa grädden och vänd ner den när krämen svalnat. Slå upp krämen i vattensköljda portionskoppar. Låt den stelna i kylen, eventuellt över natten. 5. Skiva ca 20 jämnstora bär till garneringen. Mixa resten av bären till sås, smaka av med socker och späd med lite pressad apelsin eller likör. Skala och skiva kiwin och dela i lagom bitar för garnering. 6. Slå lite jordgubbssås på kalla tallrikar, vänd upp en portion kräm ovanpå. Garnera med de skivade bären och fina myntablad. För alla? Jordgubbssaf t Ja. Jordgubbsmarmelad . Ja. Sommarskål . Sommarskålen ja, men avstå från havreflarnen vid ev allergi. Bavarois e me d jordgubbssås . Desserten innehåller inte gluten, men den innehåller däremot både mjölk och ägg. Vid mjölk- eller äggallergi kan man i stället för bavaroise bjuda på en sallad med jordgubbar och kiwi. Servera salladen tillsammans med jordgubbssåsen. Jordgubbstarteletter . Jordgubbstarteletterna är äggfria. Däremot innehåller de både gluten och mjölk men kan ändras så här: Baka på mjölkfritt margarin om du har problem med mjölk. Vid celiaki kan du prova dig fram och byta vetemjölet mot glutenfri mix. Glutenfria pajer blir bäst om man även tillsätter lite kesella i degen. Läckraste jordgubbstårtan . Nej, tårtan innehåller gluten, mjölk och ägg. En absolut favorit, värd att skaffa små tartelettformar för. Degen kan också bakas som flan i en stor pajform. Fyllningen bör inte läggas på alltför lång tid före serveringen. JORDGUBBSTARTELETTER FÖR 6 PERSONER 100 g smör 21/2 dl vetemjöl 2 msk vatten FYLLNING: 1 liter jordgubbar 1/2 glas rödvinbärsgelé, ca 1 dl GÖR SÅ HÄR: 1. Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. 2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Slå in den i plastfilm eller plastpåse och lägg den i kylen ca 1 timme. 3. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag och klä små tartelettformar, ca 12 cm i diameter, eller en stor form. Nagga bottnen. Vik smala folieremsor över formarnas kanter. Hit kan man förbereda, ställ in formarna i kylen. 4. Sätt ugnen på 225-250°C. 5. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. 6. Smält gelén i en kastrull på svag värme och vispa den slät. Dela jordgubbarna och fyll bottnarna med dem. Skeda gelé över som glasering.
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44
Buffé Sida 45
Buffé Sida 46
Buffé Sida 47
Buffé Sida 48