Buffé 1
UTBLICK MARTA GREBER Vi fick en pratstund med Ber
linbaserade Marta Greber, profilen och fotografen bakom populära Instagramkontot @whatforbreakfast. Ljuset är a och o. På morgonen är det magiskt – använd det! Vad åt du till frukost imorse? – Toast med smör och marmelad. Jag är på roadtrip på Island just nu och bor i en husbil. Men vi stannade på ett ställe över natten och här hittade jag en brödrost i ett av rummen. Var hittar man bästa frukosten i Berlin? – Berlin är verkligen en frukoststad! Om du gillar pannkakor är Annelies i Kreuzberg caféet att gå till och om du är sugen på toast med avokado så är Roamers bästa stället. Sedan får man verkligen inte missa Breakfast Market i Markthalle 9 eller det magiska kaffet som serveras hos Camon i Neukölln. Vad är hemligheten bakom en riktigt bra matbild? – Ljuset är a och o. På morgonen är det magiskt – använd det! Sedan kan man tänka på färgerna – genom att ställa tallriken på en linneduk får man maträttens färger att poppa. Det gör stor skillnad för helhetsintrycket. MÅNADENS MATDESTINATION Paris I Paris förändras allt och inget på restaurangscenen. Här är tre ställen som tar dig från klassiker till nytänkande koncept. FRUKOST Fragments – 76 Rue des Tournelles, 3:e Om du vill ha klassisk fransk frukost så ta en croissant och café crème på valfritt franskt café. Men om du är ute efter något helt annat borde du istället besöka Fragments i populära Marais. Här hittar du den perfekta avokadotoasten och kaffe med mandelmjölk. LUNCH Mokonuts – 5 Rue Saint-Bernard, 11:e Böcker för foodisar Från kaffebarer och dönerhak i Berlin vidare till kvarterskrogar och taquerias i New York. I vår äntrar Sara Bergs Berlin för foodisar och Martin Gelins New York för foodisar bokscenen. Två måsten för den som vill ha personliga tips till några av världens ledande, och kanske mest levande, matstäder just nu. PS. Missa inte tävlingen om boken Berlin för foodisar på sidan 39. Den mest omsusade restaurangen i Paris just nu är lika mycket ett enkelt café och bageri som en restaurang. Men det är smakerna – oavsett om det är sjöborre på bröd eller kaka med molé och gojibär – som får foodisar att bege sig hit på pilgrimsfärd. MIDDAG La Poule au Pot – 9 Rue Vauvilliers, 1:a Det klassiska franska köket är grunden för så mycket kokkonst att det är lätt att glömma hur bra det är. På La Poule au Pot kan du äta oxfilé med pepparsås, grodlår och friterad vitling med tartarsås till ett soundtrack av fransk pop från 70- och 80-talen. Disgusting Food Museum började i Los Angeles och finns nu som utställning i Malmö, fram till 1 september 2019. Världens äckligaste mat? Från världens mest illaluktande ost till Sveriges traditionella surströmming. Nu finns världens äckligaste mat som utställning. Vad som är motbjudande för någon kan vara minst lika tilltalande för någon annan. Genom utställningen Disgusting Food Museum utmanas besökarens föreställningar om vad som egentligen är äckligt och vad som är ätbart och inte. För att göra det har man samlat 80 av världens äckligaste matföreteelser. Hur låter det till exempel med kryddiga kaninhuvuden eller gammal haj? 11 BUFFÉ #03/2019 Foto Anja Barte Telin
Buffé MATSKOLA
Buffé ÄNTLIGEN PÅSK!
Buffé SÖNDAGSPREPPA!
Buffé ITALIENSKA DELIKATESSER
Buffé ÄGGSTRA ALLT
Buffé SÖTA DRÖMMAR
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT