Buffé 1
Buffé MATSKOLA
Buffé ÄNTLIGEN PÅSK!
Buffé SÖNDAGSPREPPA!
Buffé ITALIENSKA DELIKATESSER
VAD ÄR VAD I DEN ITALIENSKA CHARKEN? Parmaskinka:
Tillverkad endast i Parma och torkad minst 13 månader. Parmaskinkan får främst sin smak av de friska vindarna i Parmas kuperade landskap, alla olivlundar, kastanjeträd och den långa och omsorgsfulla torkningstiden – ju längre skinkan har lufttorkats desto mer nyanserad blir den. DOP-märkt av sitt eget konsortium i Parma. San Daniele-skinka: Tillverkad i San Daniele och torkad minst 13 månader. San Daniele-skinkan har en något mer kryddig smak än parmaskinkan. DOP-märkt. Carpegna: Tillverkad i Carpegna och torkad minst 13 månader. Carpegnaskinkan får sin smak av de salta vindarna från Tyrrenska havet och har en speciell smak av peppar och paprika som skiljer den något från de övriga. DOP-märkt. Toscansk skinka: Tillverkad i Toscana och lagrad minst 13 månader. Skinkan utmärks av sin svarta istället för vita yta, en blandning av fett och peppar. DOP-märkt. Mortadella: En charkuteri gjord på fläskkött och bland annat oliver eller soltorkade tomater. Mortadellan är varmrökt och torkad och har en nästan pastejliknande konsistens. Salami: Ett samlingsnamn för lufttorkad korv av fläsk som smaksätts med olika kryddor. Även här finns DOP-märkningar. Crudo: Ett samlingsnamn för en europeisk lufttorkad skinka. Crudon är inte DOP-märkt och har en kortare torkningstid är t ex parmaskinkan. Bresaola: Lufttorkat nötlår som smaksätts med salt och peppar. Köttet torkas i 2–3 månader tills det får en mörk och intensiv färg. Traditionellt torkas bresaolan i grottor i de italienska alperna, men idag sker processen på fabriker som lyckats återskapa alpgrottornas fukt- och temperaturnivåer. Culatello di Zibello: Denna doldis bland lufttorkade skinkor får endast tillverkas i åtta byar i Po-dalen, en landskap där dimma och bitande vinterklimat är viktiga faktorer. Framställningen sker för hand, har inte förändrats sedan medeltiden och resulterar i en DOP-märkt skinka som är överraskande mör och med en unik sötaktig smak. VAD BETYDER DOP? Denominazione di Origine Protetta (DOP) – innebär att en matvara eller en lantbruksprodukt härstammar från, och är framställd, bearbetad och tillverkad i ett specifikt område. Det innebär att den produkt som är märkt härstammar från ett avgränsat område som bidrar till vissa kvaliteter och som kontrolleras med stränga regler. TIPS FÖR ATT AVNJUTA DIN ANTIPASTI PÅ BÄSTA SÄTT – Lägg fram charkuterierna 20–30 minuter innan servering för att få fram smakerna men också underlätta separering av skivorna. – Lägg inte skivorna helt platt på uppläggningsfaten – forma dem gärna så att det kommer luft i och runtom skivorna. – Tänk på att servera charkuterierna i en smakordning som blir logisk för smaklökarna. Börja med en prosciutto di Culatello som är mild i smaken för att sedan gå vidare till en bresaola och avsluta med en salami. – Addera gärna tillbehör som kompletterar den salta smaken av charken såsom ost, frukt, grönsaker – eller bara ett klassiskt vitt bröd med olivolja. 25 BUFFÉ #03/2019
Buffé ÄGGSTRA ALLT
Buffé SÖTA DRÖMMAR
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT