Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE Vill du ha mer matinspiratio
n? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. SARA AASUM HULTBERG Konditor, receptkreatör och matstylist Sara är konditorn som delar sin tid och kreativitet mellan restaurangbranschen och framför kameran som receptkreatör och stylist. På sidorna 29–33 har hon skapat sockersöta bakverk som för tankarna till våren. Vad betyder påsken för dig? Om man vill ha något annat än just traditioner, vad serverar man egentligen då? ALLA HAR VI våra egna sätt att fira högtider på, inte minst när det kommer till vad som ska ätas. Vissa håller sig till traditioner, medan andra förändrar och testar nytt. Vissa slår på stort, och andra kanske inte firar alls. I MIN FAMILJ har påskbordet så länge jag kan minnas bestått av vissa huvudkomponenter: pappas nybakta tunnbröd, mammas egeninlagda sill, gyllenbruna ägg kokade i lökskal, den bohuslänska äggosten, det rökta viltköttet från den lokala jägaren och så påsktårtan med gula marsipankycklingar. MEN, OM MAN vill ha något annat än just traditioner, vad serverar man egentligen då? Svaret hittar du här – i Buffés stora påskspecial. I det här numret har vi samlat allt som hör vårens stora högtid till – fast med en ny, spännande touch. På sidorna 14–19 bjuder kocken och matkreatören Tove Nilsson in till en annorlunda påsk, där favoriter som sill, lax och lammstek uppdaterats med smaker influerade från Ostasien. Resultatet? En smakrik kombination av syrligt, salt, milt och starkt. Vi har även träffat äggexperten Elisabet Eriksson (sidan 27), pratat med Instagramprofilen Helena Lyth som berättar hur man lyckas med påskpyntet (sidan 35) och samlat ett knippe ljuvligt söta bakverk som får munnen att vattnas och magen att pirra av vårkänslor (sidorna 29–33). Välkommen att bläddra, njuta och inspireras! / Agnes Regell, ansvarig redaktör FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. – Påsken är ingen jättestor högtid för mig, men jag firar den gärna med god mat tillsammans med nära och kära. Vilken är din favorit på påskbordet? – När jag var liten brukade min mamma alltid göra en stor chokladtårta. Den är fortfarande en storfavorit! Vilken sötsak får dig att drömma om våren? – Glasstårta! Jag älskar att göra glass i alla former, då känns det som om våren och sommaren är påväg. MARCUS LAWETT Fotograf Marcus upptäckte sin fotopassion för lite mer än 20 år sedan, och har sedan dess förevigat allt från inredning till mat för några av Sveriges största varumärken. På sidorna 14–19 har han fotograferat Buffés stora påskbord. Vad betyder påsken för dig? – För mig är påsken startskottet för våren och ljusare dagar. Sedan är det såklart även ett tillfälle att umgås med släkt och vänner. Vilken är din favorit på påskbordet? – Tidigare var min favorit sillen, men sedan jag för några år sedan blev vegetarian har jag bytt ut fisken till andra goda inläggningar baserade på grönsaker, som till exempel aubergine. Vilken sötsak får dig att drömma om våren? – Eton mess, det är alltid lika gott! ICA-handlare i fokus TOMAS OLSSON ICA Nära Lindvallen Tomas växte upp på en bondgård strax utanför Visby. 1998 flyttade han till Dalafjällen och idag driver han butiken ICA Nära Lindvallen tillsammans med sin fru Maria. Vilken är din favorit på påskbordet? – Eftersom jag är gotlänning blir svaret lammstek! Hur förbereder ni butiken inför påsk? – Majoriteten av våra kunder är turister, så vi förbereder oss ungefär som inför en vanlig vintervecka – men med fler påskrelaterade råvaror. Under just påskveckorna är det många norrmän på besök, och även de vill ha lammstek. Vi laddar också upp med extra mycket solskydd. 5 BUFFÉ #03/2019 Matkreatören Tove Nilsson förbereder påskbordet inför fotograferingen till tidningen. Ledare Foto Jack Lawett Foto Susanna Blåvarg “
Buffé MATSKOLA
Buffé ÄNTLIGEN PÅSK!
Buffé SÖNDAGSPREPPA!
Buffé ITALIENSKA DELIKATESSER
Buffé ÄGGSTRA ALLT
Buffé SÖTA DRÖMMAR
Buffé #MITTBUFFE
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SLUTET GOTT