Månadens skörd augusti 1
UPPDRAG GRÖNSKNING Think inside the box Matlåda m
å vara en smidig och prisvärd vardagshjälte men ibland tryter inspirationen. Månadens skörd bad de matlådefrälsta systrarna Emma och Amelia Oller Westerberg om lite hjälp på traven! TEXT: KAJSA NYQVIST FOTO: SIMON HELLSTEN O rdet matlåda skapar olika associationer beroende på vem du frågar. En del tycker att det är tråkigt att äta rester, andra att det är praktiskt och billigt. Kulturen med matlåda på arbetsplatsen startade redan under industrialismen, när arbetarna inte längre hade möjlighet att gå hem för att äta lunch. När mikrovågsugnen slog igenom brett underlättade den att värma medhavd mat och man slapp använda värmeskåp eller ugn. Att äta ute tillsammans med kollegor kan vara ett skönt break från arbetsplatsen, men om man tar makten över matlådan kan man spara både tid och pengar samtidigt som man slipper stimmiga miljöer. Under semestern ändrar många sina matvanor och det kan kännas svårt att gå tillbaka till matlådan. Tvillingsystrarna Emma och Amelia Oller Westerberg driver en av Sveriges största veganska bloggar, Vegansk matlåda, och har också skrivit en kokbok med samma namn. Vi bad dem dela med sig av sina bästa matlådetips! – Även om man kanske inte njuter av sin matlåda varenda dag går det att MÅNADENS SKÖRD 06/2023 njuta av tiden och pengarna man sparar, säger Amelia medan Emma flikar in att de fortfarande är övertygade om att matlåda är ett lätt sätt att ge sig själv prisvärd, god och hemlagad mat. Det var under studietiden som Emma och Amelia fick upp ögonen för matlådans storhet. De insåg att de kunde lägga pengar på roligare saker än lunch. Ett av systrarnas bästa tips är att nyttja prisvärda råvaror i säsong till storkok som ger många matlådor. – Vi brukar göra grytor som chili sin carne, linsbolognese och vegofärssås. Lasagne är lite mer tidskrävande att göra men då brukar jag passa på att göra tre stycken lasagner på en gång, fortsätter Emma. För att variera matlådan utan att behöva vända ut och in på plånboken tipsar de om att välja ingredienser som fungerar i många rätter. – Inspireras av olika kök! En chili, en bolognese och en tikka masala kan innehålla nästan samma ingredienser men får helt olika smakbilder tack vare kryddor och 11 Nyttja prisvärda råvaror i säsong till storkok. tillbehör. Om du har köpt mycket bönor kan du göra bönfyllda empanadas, bönbiffar med bulgur eller fylla ett libabröd med grönsaker och en hummus toppad med bönor, tipsar Amelia. Emma lägger till att ett välfyllt skafferi med många basvaror och kryddor är A och O för att få variation, dessutom behöver du inte handla lika ofta. I augusti är råvaror som exempelvis fänkål, morötter, palsternacka och kålrot finfina ingredienser i matlådan. – Svenska rotfrukter är goda, mättande och har mycket smak i sig. Man kan såklart göra soppa eller mos på dem, men vi tycker att det är godare att göra en pytt på rostade morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri. Toppa pytten med protein från bönor eller ärtor, till exempel yinyangbönor eller kikärtor, tipsar Amelia.