Månadens skörd augusti 1
MATINSPIRATÖREN Den kurdiska matkulturen blir vår
t hem, när vi saknar ett eget land. LAVEN MOKRI är kokboksförfattaren som skrivit boken I mitt kurdiska kök. Låt henne guida dig in i Kurdistans väldoftande matkultur som är fylld av färgglada och härligt fint kryddade rätter. Traditionella maträtter Niskena be gezer Linssoppa med rivna morötter och karamelliserad lök. Dolme Fyllda grönsaker och färska örter med vindruvsblad. Tepsi mirisk Kycklinggryta i ugn med aubergine och paprika. Hur ser din relation ut till det kurdiska köket? – Jag kommer ursprungligen från Kurdistan, men strax innan jag hann fylla två tvingades mina föräldrar fly på grund av att de motsatte sig förtrycket mot oss kurder. Till slut hamnade vi i Linköping här i Sverige, där jag minns att min mamma alltid stod vid grytorna när jag kom hem från skolan. Doften av kanel och vitlök spred sig ut på gatan och gjorde så att man alltid längtade hem. Vad utmärker kurdisk matkultur? – Kärleken till maten är enorm, kanske extra stor för oss kurder som förnekas vår kultur. Har du någon gång blivit inbjuden till ett kurdiskt hem, så vet du att du inte lämnar det utan att ha blivit erbjuden en buffé av vällagad mat och godsaker. Gästvänligheten uttrycker en livsglädje trots flykt och förtryck, men det är samtidigt en symbol för ljuset i allt detta mörker – för familjen, den kurdiska dansen och musiken. Och sist men absolut inte minst maten, med sina glada färger och underbara smaker. Vad är bra att tänka på om man vill laga kurdisk mat? – Vi börjar från grunden som stavas ris, ris och Soob – kurdisk soppa med matkorn, pasta, torkad lime och gojibär finns på ica.se/recept åter ris. Det går helt enkelt inte att äta kurdisk mat utan ris. Det äts både som tillbehör till grytor och även som huvudrätt smaksatt med allt från saffran till granatäppelsirap. Det ris vi använder oss mest av är det långkorniga basmatiriset. Skölj det ordentligt, minst 5–6 gånger vilket bidrar till att kornen blir separerade och samtidigt ger mer smak med mer fluff. En vanlig smaksättning som sätter fart på riset är ofta gul lök, vitlök, tomatpuré, aubergine och buljong. 30 Biryani är både en kryddblandning och en rätt, vanlig i det kurdiska köket i olika varianter. Biryani ba qima är Lavens variant med nötfärs. Foto: Laven Mokri Fyra vanliga smaksättare: Gurkmeja, kanel, saffran och spiskummin. Följ med på Lavens matresa på Instagram: @foodbylaven 06/2023 MÅNADENS SKÖRD