Månadens skörd augusti 1
Cassoulet på kyckling och bondbönor Mustig gryta
med inspiration från Frankrike som innehåller fläsk, kyckling, lök och bönor. Här används kycklinglårfilé för god saftighet och smak. Toppa grytan med kokta färska bondbönor för extra krispighet. PORTIONER: 6 | TID: UNDER 60 MINUTER | MEDEL | | CA 41:-/PORTION 375 g rimmat fläsk 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 msk olja 3 msk tomatpuré 2 ½ dl vitt matlagningsvin 700 g kycklinglårfilé salt och peppar 1 förp (à 380 g) kokta vita bönor 3 dl vatten 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 1 kycklingbuljongtärning 750 g färska bondbönor i skida 1. Skär det rimmade fläsket i stavar. Skala och hacka lök och vitlök. 2. Fräs fläsk, lök och vitlök i en stor gryta i hälften av oljan. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt vinet och låt koka kraftigt i någon minut. Sänk därefter värmen. 3. Bryn kycklingen i resten av oljan i en stekpanna, krydda med salt och peppar och lägg över i grytan. 4. Häll de vita bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 5. Rör ner bönor, vatten, timjan, rosmarin och smulad buljongtärning i grytan och låt den koka upp och sjuda cirka 30 minuter utan lock. 6. Ta ur bönorna ur bondbönsskidorna. Koka bönorna i saltat vatten cirka 4 minuter. Ta ur bönorna ur det sega, vita skalet och tillsätt i grytan. Smaka av grytan med salt och peppar. 7. Servera gärna grytan med potatis, ris eller bröd. BUDGETTIPS! Byt ut bondbönorna mot fryst haricots verts. 12 06/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka 130 gram grönsaker per portion