Månadens skörd augusti 1
Kokt majskolv med persilje- och vitlökssmör PORTI
ONER: 4 | CA 15:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER ENKEL 4 färska majskolvar 1 vitlöksklyfta ½ kruka persilja 100 g rumstempererat smör salt och peppar ½ citron 1. Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till majskolvarna. 2. Ta bort bladhölje och trådar som sitter runt om majskolvarna. 3. Lägg ner majskolvarna i det kokande vattnet. Koka dem mjuka, cirka 10 minuter. 4. Skala och riv vitlöken. Hacka persiljan. Rör ihop smör, vitlök och persilja. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft. 5. Servera majskolvarna med vitlökssmöret. Sojaglacerad majskolv med cashewnötter och gräslök PORTIONER: 4 | CA 20:-/PORTION TID: UNDER 30 MINUTER MEDEL 1 vitlöksklyfta 3 msk ketjap manis (söt soja) 1 msk chilisås 1 tsk sesamolja ½ lime, 2 tsk saft 4 majskolvar 2 msk smör 1 dl neutrala cashewnötter ½ kruka gräslök 1. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda vitlök, soja, chilisås, sesamolja och limesaft till en glace. 2. Ansa majskolvarna och skär dem i bitar. Stek bitarna i smör cirka 10 minuter tills de får fin färg. Pensla med sojaglacen efter halva tiden. 3. Hacka cashewnötterna och skär gräslöken fint. 4. Strö nötter och gräslök över de sojaglacerade majskolvarna. Majskolv i massmancurry med salladslök och tofu PORTIONER: 4 | CA 41:-/PORTION TID: 45 MINUTER MEDEL 2 gula lökar 3 vitlöksklyftor 600 g potatis 2 msk riven färsk ingefära 4 msk olja 2 tsk mald koriander ½ tsk chiliflakes 1 tsk mald kardemumma 1 tsk gurkmeja ½ tsk mald muskot 2 tsk spiskummin 5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond) 400 ml kokosgrädde 1 kanelstång 4 majskolvar salt och svartpeppar 1 lime 4 salladslökar 2 förp (á 230 g) tofu 1 msk olja 1. Skala lök, vitlök och potatis. Skär lök och potatis i cirka 3 cm stora bitar. Riv vitlöken fint på ett rivjärn. Soja, lime och cashewnötter är otroligt goda tillsammans! NICLAS RAPP MATKREATÖR, ICA-KÖKET MERA MAJS! Vad är det som gör det så gott med persilje- och vitlökssmör? – Jag skulle säga att det är balansen mellan den söta majsen, den friska persiljan och stinget i vitlöken som gör det. Det är en uppdaterad klassiker av att bara ha smör och salt. Det bästa är att du kan välja själv vilka örter eller kryddor du vill toppa med! Hur serverar du den sojaglacerade majsen? – Det här är den perfekta fingermaten. Jag skulle ha serverat den som lite försnacks innan en varmrätt eller som en del av ett större bord med flera mindre rätter. Dessutom har vi maxat majsen med smaker som är otroligt goda tillsammans, som soja, lime och cashewnötter. Curry och majs, är det en grej? – Oh ja! Det är otroligt gott med majs i grytor då den hjälper till med sötma och bidrar till en spänstig textur. Här får den också hjälp av massor av spännande smaker och hela grytan blir kryddig och mustig. En riktig vardagshjälte. 2. Skala och riv ingefäran. 3. Fräs lök och vitlök i oljan i en gryta, som har lock. Tillsätt de torra kryddorna och fräs med dem i någon minut. Lägg i ingefära och potatis. 4. Häll i buljong samt kokosgrädde och lägg i kanelstången. Låt sjuda cirka 15 minuter under lock. 5. Ansa majskolvarna och skär loss kornen. Lägg majskornen i grytan när 5 minuter av koktiden återstår. 6. Smaka av med salt, peppar och saft från limen. 7. Ansa och skär salladslökarna fint på snedden. 8. Skär tofun i tärningar och stek dem i oljan i en stekpanna. Salta och peppra. 9. Toppa grytan med tofu och salladslök. 24 06/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka cirka cirka 125 gram grönsaker per portion 125 gram grönsaker per portion 195 gram grönsaker per portion