Månadens skörd augusti 1
I säsong just nu Svenska råvaror smakar något all
deles extra, så se till och njut av alla ljuvliga grödor som fått gotta till sig i sensommarsolen. Säsongens smakrika skörd är dessutom ofta prisvärd samtidigt som den gör gott för miljön. Lingon SÄSONG: Juli – september RECEPT: Sidorna 4 och 17 Lingonet är ett friskt, saftigt och syrligt bär som lyser upp skog och kök med sin knallröda färg. Goda i både söta och salta rätter, till kåldolmar eller i lingonpaj. Förvaras långt ner i kylen. Päron: Clara Frijs SÄSONG: Augusti – oktober Ett medelstort päron som har rundad och konisk form med saftigt fruktkött. Passar bra i efterrätter, sallader och i marmelad. Förvaras gärna i kylen. Fänkål SÄSONG: Juni – oktober RECEPT: Sidan 16 En krispig gröda med fräck ton av lakrits. Passar utmärkt till fisk och skaldjur med smaker från Medelhavet, gärna som råhyvlad, råmarinerad eller smörstekt. Förvaras längst ner i kylen. Hallon SÄSONG: Maj – oktober RECEPT: Sidorna 20 och 27 Hallon smakar syrligt där den utpräglade sötman tar överhanden. Ett mycket användbart bär som passar till desserter, somriga sallader och i kräm. Mosa och servera dem till pannkakor eller glass. Förvaras i kylen. Plommon SÄSONG: Juli – september En saftig frukt med mjukt och aromatiskt fruktkött som smakar sötsyrligt och friskt på en och samma gång. Ät precis som de är men passar även bra i pajer och kakor. Perfekt att smaksätta ihop med stjärnanis, kanel eller konjak. Förvaras i kylen. Bondbönor SÄSONG: Juli – september RECEPT: Sidan 12 En vanligtvis torkad böna som nu vid säsong säljs färsk i skida. Själva bönorna är mjälla med en nötliknande smak. Efter kokning smakar bönan likt en matigare ärta och serveras gärna till pastarätter eller sallader med vitlök eller citron. Försvaras helst i kylen. Blåbär SÄSONG: Juni – oktober RECEPT: Sidan 27 Söta små bär med fast och tjockt skal. Passar i bakverk och smoothies, testa gärna att lägga dem i botten på formen när du gör crème brulée. Champinjoner, blåmögelost och citron är några smakkompisar som de passar fint tillsammans med. Blåbär förvaras bäst i kylen. Sockerärta SÄSONG: Juli – september RECEPT: Sidorna 7 och 16 Här har du milda och söta ärtor med ordentligt krisp. Strimla i sallader eller förväll och servera som tillbehör. Prova också att dippa eller woka dem. Förvaras bäst i kylen. Äpple: Discovery SÄSONG: Augusti – september RECEPT: Sidan 5 Ett saftigt och aromatiskt äpple med ibland rosaskimrande fruktkött. Perfekt dessertäpple som gärna tar plats i både söta pajer och mos med smak av kardemumma och kanel. Trivs både i och utanför kylen. Hjortron SÄSONG: Juli – september RECEPT: Sidan 27 De har en frisk och saftig smak med mild sötma. Häll varm hjortronsylt över vaniljglassen eller testa att göra en parfait, cheesecake eller en kryddig chutney. Förvaras helst i kylen. CECILIA EKFORS FORSBERG KATEGORICHEF GRÖNSAKER PÅ ICA SENSOMMARSKÖRDEN Vad är det för skillnad på vilda och odlade blåbär? – De vilda är små och mer ömtåliga och växer på lägre blåbärsris. Fruktköttet är mörkt lilablått och de smakar milt och sött. Medan odlade blåbär, som vi kallar amerikanska blåbär, är större och fastare. Buskarna är högre och därmed lättare att plocka. De smakar sött och har ljust fruktkött. Jag tycker båda sorterna är fantastiskt goda! Berätta lite om den svenska hjortronodlingen! – De odlas inte kommersiellt i Sverige, utan växer vilt och plockas i naturen. Hjortron trivs på fuktiga marker och myrar och bara en bråkdel av alla hjortron som finns plockas varje år. De växer vilt i hela landet förutom på Öland och är vanligast i norra Sverige. Det är också där som hjortron plockas kommersiellt. Hur behåller man sockerärtans pigga krispighet? – Att hålla dem kylda hjälper absolut till att hålla dem pigga och krispiga. Om de har börjat tappa spänsten så kan man prova att lägga dem i iskallt vatten en stund så kan de pigga på sig! HANDLA SVENSKT Håll utkik efter svenska råvaror i ICA Kvantums frukt- och grönsaksavdelningar om du också vill äta i säsong! Tillsammans för en god morgondag.