Månadens skörd augusti 1
Finsk blåbärspaj Den finska varianten av blåbärsp
aj är en blandning mellan paj och cheesecake där pajskalet fylls med gräddfil, socker och blåbär, vilket gör pajen krämig och sötsyrlig. Servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass. PORTIONER: 6–8 BITAR | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | Botten 100 g rumsvarmt smör (+ extra till formen) 1 dl strösocker 1 ägg 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 1 tsk bakpulver Fyllning 1 ägg ½ dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl gräddfil 4 dl blåbär Till servering vaniljsås eller vaniljglass CA 13:-/PORTION 1. Sätt ugnen på 175 °C. 2. Botten: Vispa ihop smör och strösocker. Tillsätt ägget och fortsätt vispa. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smörj formen och tryck ut degen i en pajform cirka 20 × 30 cm och längs upp med kanterna. 3. Fyllning: Rör ner ägg, strösocker och vaniljsocker i gräddfilen. Strö ut ett jämt lager av blåbären på degen och häll över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. 4. Till servering: Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass. Sylta & safta Den bästa tiden för svenska bär är nu. Det finns blåbär, hjortron, björnbär, hallon och lingon. Gör säsongen längre genom att sylta, safta eller frysa in. Grillad brioche med getost och hjortron En nygrillad brioche med god getost, hjortron och olja kryddad med rosmarin är perfekt som förrätt eller tilltugg. PORTIONER: 4 | TID: UNDER 30 MINUTER | MEDEL | ½ kruka rosmarin 2 msk olja 2 dl hjortron 3 msk strösocker ca 200 g getost 4 skivor briochebröd 1. Finhacka 2 msk rosmarin, spara eventuellt lite till garnering. Blanda rosmarinen med oljan. 2. Koka upp hjortronen med sockret tills sockret löst sig. 3. Skär osten i skivor. 4. Grilla briocheskivorna snabbt på båda sidor, fördela osten på brödet, ringla lite rosmarinolja på osten, toppa med hjortron och garnera ev med rosmarin. CA 32:-/PORTION MÅNADENS SKÖRD 06/2023 27 cirka 40 gram bär per portion cirka 25 gram bär per portion