Månadens skörd augusti 1
det dags att börja rensa vetet fritt från damm oc
h annat. Vi packar runt 1 000 säckar som vi förvarar på vårt lager medan vissa åker direkt ut till bönder och andra anläggningar. En oberoende kontrollant gör ett nytt test för att se så att sädeskornen fortfarande håller hög kvalitet. När vi fått okej på dem är det dags att åka med ut till bonden som kan börja så. Vad är det roligaste med att driva ert jordbruk? – Det måste vara variationen! Ingen dag är den andra lik och man måste därför vara flexibel. Som i förra veckan, då sprack planeringen redan på måndagens möte på morgonen. Det är bara att anpassa sig och ställa om. Det allra roligaste är såklart att se hur grödorna växer – jag tror aldrig jag kommer tröttna på att se när en gröda sticker upp genom backen. En annan sak som är kul är att Jonas och jag har byggt upp detta tillsammans, från att ha gått i skolan ihop när vi var små, till att nu göra den här satsningen på spannmål och utsäde. Hur ser ert miljöarbete ut? – Tillsammans med ett hundratal andra lantbrukare här i trakten är vi med i ett spännande projekt. Vi ska nämligen bygga ett av Sveriges största biogasverk i Vara som ligger här på Västgötaslätten. Efter rötningen och gasen har skapats så blir det gödsel kvar som åter kan spridas på våra åkrar i trakten, vilket är supersmart. Och dessutom blir det luktfritt vilket jag tror att vi alla kommer uppskatta. Hur ser framtiden ut för er bransch? – Just nu är vi bara runt 1 procent som arbetar med lantbruk i Sverige, men framtiden ser väldigt lovande ut. I och med pandemin och kriget i Ukraina har vi i Sverige insett hur viktigt det är med självförsörjning. Jord- och skogsmark har länge varit en krympande resurs på grund av allt byggande av bostäder, men jag tror att vi kommer att få börja värdesätta marken på ett annat sätt. Varje hektar kommer bli mer värd i och med att vi behöver ställa om och satsa på självförsörjning, i stället för att importera varor Man tröttnar aldrig på att se när en gröda sticker upp genom backen. vilket gör oss mer sårbara. En annan sak är teknikutvecklingen som går framåt – den gör vår bransch till en attraktiv arbetsplats för dagens unga. Vi använder oss till exempel av GPS-styrda maskiner vilket innebär att vi övervakar processen i stället för att styra själva. Visste du att jordbruksskolorna är överfulla av elever idag? Det bådar helt enkelt gott för svenskt jordbruk. En kärnfull kvartett VETE Länge var vete och vetemjöl förknippat med lyx och det var i stort sett reserverat för de välbärgade. Ju vitare och ju mindre fibrer brödet hade, desto finare ansågs det vara. Det mångsidiga sädesslaget används fortfarande till bröd och även i bakverk, pasta och plättar. KORN Korn är antagligen vår allra äldsta kulturväxt. Numera används korn framför allt till djurfoder, men det ger också malt för öl- eller whiskytillverkning samt korngryn. HAVRE Tidigare har odlingen av havre minskat eftersom bönderna har haft svårt att göra vinst på den jämfört med andra grödor. De senaste åren har odlingen ökat igen tack vare en ökad efterfrågan från kunderna. Havre används främst till djurfoder och även till gröt, bakning och havredryck. RÅG Ända fram till 1930-talet var råg vårt viktigaste brödsädesslag. Av rågmjölet bakar man bland annat knäckebröd och mörkt bröd. MÅNADENS SKÖRD 06/2023 19