Månadens skörd augusti 1
HÄRIFRÅN Nu skördas spannmålen! På den bördiga Vä
stgötaslätten bland sädesfält och åkermark hittar vi lantbrukaren Henrik Andersson. Tillsammans med Jonas Dahlgren driver de spannmålsverksamhet på Höglunda Gård med fokus på modern drift, effektivitet och teknikutveckling. TEXT: ISABELLA JARL FOTO: KATJA RAGNSTAM S trax utanför Lidköping tröskas, torkas och rensas axen från slätterna i närområdet och blir utsäde för alla lantbrukare i trakten. Resten av allt spannmål går till den lokala kvarnen och blir till müsli, havreris och andra goda produkter som du lägger på tallriken. Hur ser en dag ut för dig nu i skördetider? – Vi är runt 4–5 man som tar hand om skörden. Morgonen börjar med att vi gör maskinerna redo för sina långa arbetspass. Jag tvättar vindrutor, smörjer och kollar oljan på skördetröskan, traktorerna och spannmålsvagnarna. När morgonens dagg försvunnit är det dags att låta tröskan ta sig ut på fältet och börja skörda. Tröskans vassa knivar skär av stråna och samlar upp dem i en tank som rymmer runt 15 kubik. När den är full kommer traktorn med vagnarna och samlar upp skörden. De kör sedan till vår torkanläggning och tippar av spannmålen och lägger dem på tork. Kärnorna kan 18 nämligen beroende på nederbörd ha en hög fukthalt, vilket vi såklart vill få ner så att de inte förstörs. Vad händer mer? – Det är även nu som vi skickar ett förprov på sädeskornen till Statens utsädeskontroll på analys för att se så att de håller måttet. Om man sår 100 kärnor så måste grobarheten nämligen vara 85 procent. När vi fått godkänt på analysen är det dags att köra kornen i rensen. Sedan är 06/2023 MÅNADENS SKÖRD