Månadens skörd augusti 1
RÄTT PÅ RÅVARAN M som i majs Nu riktar vi strålka
starljuset mot säsongens majsskörd. Följ med oss på en djupdykning i majsens värld där du med tips, kul kunskap och recept låter den gyllene kolven hitta hem i kök och kastrull. TEXT: JONNA BERGHÄLL FOTO: SIMON HELLSTEN E nligt vissa fynd odlades majs i Sydamerika och Mexiko redan för 10 000 år sedan. Men det var först 9 500 år senare, då Christofer Columbus var den som tog med sig den mättande guldtackan från Amerika, som européerna fick sätta tänderna i sina första majskolvar. Efter ris och vete är den idag en av jordens viktigaste grödor som odlas över hela världen och finns i tusentals olika sorter. Just nu förgyller den svenska färska sockermajsen butikens frukt- och gröntavdelning. I Sverige kan man plocka majs under augusti och september, ibland till och med in i oktober. Plantorna kan växa sig till allt mellan 60 centimeter och 6 meter höga. Dessutom kan storleken på kolven variera, vissa är 5 centimeter medan andra kan bli dryga halvmetern. Du är säkert mest van vid den gula, men visste du att majs också kan vara röd, blå, ljusröd eller svart? I vissa fall kan kornen göra att hela majsen ser prickig eller randig ut. De små kornen är söta, spänstiga och ja, fastnar lätt i tänderna när man äter direkt från kolven. Men det är det väl värt? För visst är det gott när de grillats och sedan smörats med smör och strösslas med flingsalt? Skulle du vilja uppdatera klassikern, tycker vi du ska bre ett tunt lager majonnäs på och toppa med finriven parmesan och chiliflakes. Eller duka fram esquites, mexikansk street food MÅNADENS SKÖRD 06/2023 där grillad majs blandas med majonnäs, salladslök, fetaost, lime och koriander och ha i en tortilla som toppas med grillad flankstek och ännu mer koriander. Skulle du känna dig mätt på sommarens grillning och längtar till kyligare dagar och mustiga smaker, finns det andra sätt att använda majsen. När den är kokad kan du enkelt skära av kornen och antingen ha ner i kryddig gryta eller varför inte göra en rostad majssoppa som serveras med ostiga quesadillas. Annars går det bra att lägga den i plastpåsar och frysa in. Även om den är god att äta direkt, är det en vinst i sig att ha tillgång till svensk majs året om. Om du har fullt i frysen, eller bara älskar majs, trivs den bäst i kylen mellan 2 och 6 grader och gärna i en plastpåse. Låter du blasten vara kvar är det en bonus, då håller den sig ytterligare lite längre. Våga tänk ett steg längre nu när du köper med dig majsen hem, vilka smaker som passar och vilka spännande smaker kan ta majsen till oanade höjder? Då lovar vi att du kommer förälska dig på nytt i denna gyllene kolv. EXTRA GOD MED Lime, chili, smör, parmesan, salladslök, fetaost, persilja och vitlök. FÖRVARA RÄTT I kylskåp, 2–6 °C, gärna i en plastpåse. ETT SÄTT ATT LAGA Gör en krämig pasta med stekt majs, parmesan och chili. SVENSK I SÄSONG Finns i butik under augusti och september. 23 Tre recept med majs hittar du på nästa uppslag! •