Buffé 1
DESTINATION sydney En av de första storstäderna a
tt fira in det nya året är Sydney. Förutom ett storslaget nyårsfirande är staden också känd för fluffiga marängdesserter, maffiga brunchrätter och asiatiska inslag på krogscenen. FLAT WHITE Ursprunget är omtvistat men det är sannolikt att den espresso baserade mjölkkaffen flat white först började serveras i Sydney på 1980-talet. Den görs på en dubbel espresso, är stor som en cappuccino men mjölken är mindre skummig. Idag går det att beställa en flat white på så gott som varenda kaffebar runtom i världen. FRUKOST Den australiensiska frukosten har spritt sig över världen och innefattar ofta matiga och färgglada rätter som avokadomackor, pannkakor, pocherade ägg på toast och yoghurt med granola och bär. Signatursötsaker PAVLOVA Australiens nationaldessert, uppkallad efter en rysk ballerina. Består av en marängbotten som toppas med vispad grädde, frukt och bär. Recept på en variant av pavlova hittar du på buffe.se SYDNEYS NYÅRSFESTLIGHETER BÖRJAR redan under tidig kväll och pågår fram till tolvslaget – som infaller nio timmar tidigare än i Sverige. Under kvällen anordnas allt från ljusshower till en enorm fyrverkeriuppvisning, men även stadens matscen är denna dag extra färgsprakande och vibrerande. I Sydney finns mycket fisk och skaldjur, frukter och grönsaker. En frukostklassiker som blivit populär även i Skandinavien är grovmosad avokado på toast, ibland toppad med ett pocherat ägg. Annars brukar lammstek röstas fram som Australiens nationalrätt, följd av bland annat köttpaj och grillade räkor. Marängbakelsen pavlova är nationaldesserten. Åren som brittisk koloni har påverkat matkulturen och lett till att bland annat lamm och vete nu är en del av det inhemska köket. Och tack vare immigrationen har landet även en spännande asiatisk matscen, med framför allt mängder av kinesiska restauranger i alla prisklasser. 11 BUFFÉ #12/2022 LAMINGTONS En mjuk kaka gjord på kuber av sockerkaka som vänds i först chokladsås och sedan kokos. Den saftiga kakan kan också fyllas med ett lager sylt för extra smak. 21 juli är den nationella lamingtondagen i Australien. FAIRY BREAD Formfranska som breds med smör och doppas i regnbågsfärgat strössel format som små, små kulor. Mackan skärs i trekanter och serveras ofta på barnkalas. Fem typiska råvaror KYCKLING LAMM FISK OCH SKALDJUR AVOKADO KIWI RING IN DET nya matåret med inspi - ration från Australiens största stad! BLOGG The Hungry Australian är matbloggaren Christina Soongs receptarkiv. Här finns allt från pavlova och bananpannkakor till stekt ris, sallader och kycklingpaj samt en hel del asiatiska recept, se hungryaustralian.com På restaurangen På Saint Peter behandlar den skickliga kocken Josh Niland fisk som man vanligtvis behandlar kött. Han hängmörar, styckar och tillagar inälvor. Bland rätterna finns sanktpersfisklever på toast, hängmörad svärdfisk med bondbönor, kolgrillad makrill med chimichurri och en lyxig fiskmacka. LAGA HEMMA Vispa en majonnäs och blanda ner tunt skivad stjälkselleri, hackad dill, persilja och dragon, tonfisk från burk och rivet citronskal. Bred smör på formfranska utan kanter, lägg på strimlad sallad, tonfiskröran och en brödskiva som lock. Halvera mackan och servera. TRE LOKALA ÄPPELSORTER ROYAL GALA GRANNY SMITH PINK LADY Foto Josh Niland
Buffé NYÅR PÅ DITT VIS! För-, varm- och efterrätt.
Välj och vraka bland recept och skapa din egen meny. Go
Buffé FRUKTIGA BUBBELDRINKAR Skåla in det nya året
med en bubblig cocktail! Vi bjuder på 4 fruktiga drinka
Buffé INGEN VANLIG FRUKOST Maffiga recept på sött
och salt som garanterat mättar hungriga brunchmagar.
Buffé GYLLENE RECEPTSKATTER Sätt smak och färg på
vinter- köket med den älskade kryddan saffran.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Budgetvänliga tips för nyår
och skonsam tvätt för oss, våra kläder och vår natur.