Buffé 1
SMAK brysselkål TIPS – Har du brysselkål över? Fö
rväll eller tillaga och frys in! – Lyft fram brysselkålens smak med hjälp av honung eller citronjuice. – Fritera brysselkål genom att ansa och halvera knopparna. Hetta upp olja till 170 °C i en kastrull. Fritera 2–3 minuter i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper och krydda med salt. Servera kålen med smulad getost, honung och hackade nötter eller valfria frön. – Gör en krispig sallad till julbordet av rå brysselkål som strimlas tunt, gärna på mandolin. Blanda kålen med olja, citron, honung och dijonsenap och smaka av med salt. Toppa med nötter eller frön. SMAKKOMPISAR SVAMP GETOST BACON LÖK FÖRVARA RÄTT I kylskåp, gärna i plastpåse. ALLT DU BEHÖVER VETA BRYSSELKÅLEN, ÄVEN KALLAD rosenkål, växer som små knoppar på en kraftig stock som kan bli upp till en meter hög. De små gröna eller rödlila kålknopparna med hårt sammansatta blad påminner i sin form om kusinen vitkål, men i en betydligt mindre storlek. Brysselkålen tros härstamma från Belgien där den ska ha odlats sedan början av 1700-talet. Sitt namn har den fått från landets huvudstad, även om det finns vissa som menar att kålsorten odlades redan av romarna på 1500-talet. Brysselkål har en mild kålsmak och kan ätas såväl rå som tillagad, gärna stekt eller kokt al dente men även i gratänger, soppor och grytor. I Sverige pågår brysselkålens säsong från september till februari. TIPS Servera till kyckling, fisk eller risrätter! RECEPT MISO- OCH SESAMGLASERAD BRYSSELKÅL 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER Visste du att... … brysselkålen är en bra källa till C-vitamin, fibrer och folsyra? … den största brysselkålen hittills odlades 1992 och vägde 8,3 kg? … det finns över 110 olika sorters brysselkål? … brysselkålens goda smak utvecklas fullt ut först efter årets första frostknäpp? 500 g brysselkål 2 msk japansk soja 1 msk misopaste eller dijonsenap 1 msk sesamolja ½ tsk chiliflakes 2 msk risvinäger 1 msk honung ½ dl panko ½ dl sesamfrön ½ dl finriven parmesan olja GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och halvera brysselkålen. Vispa ihop soja, miso, sesamolja, chiliflakes, vinäger, honung och ½ dl vatten. 2. Rosta panko och sesamfrön i 1 msk olja tills det får färg, ta från värmen och rör ner parmesanen. 3. Stek brysselkålen i 2 msk olja tills den får lite färg och mjuknar lite ca 5 minuter. Häll över såsen och låt koka in någon minut. Toppa med panko- och sesamkrispet. TIPS Har du vitvinsvinäger hemma? Använd det istället för risvinäger. 9 BUFFÉ #12/2022 GOD OCH FULLPROPPAD med nyttig heter: lär dig allt om den söta brysselkålen här!
Buffé NYÅR PÅ DITT VIS! För-, varm- och efterrätt.
Välj och vraka bland recept och skapa din egen meny. Go
Buffé FRUKTIGA BUBBELDRINKAR Skåla in det nya året
med en bubblig cocktail! Vi bjuder på 4 fruktiga drinka
Buffé INGEN VANLIG FRUKOST Maffiga recept på sött
och salt som garanterat mättar hungriga brunchmagar.
Buffé GYLLENE RECEPTSKATTER Sätt smak och färg på
vinter- köket med den älskade kryddan saffran.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Budgetvänliga tips för nyår
och skonsam tvätt för oss, våra kläder och vår natur.