Buffé 1
TREND matiga bowls En gudomlig trendkatalysator O
M TRENDEN DU HAR SÄKERT märkt hur dina sociala flöden just nu fullkomligt svämmar över av stora skålar som fylls med färgglada sallader i alla möjliga versioner. Med inspiration från Asien eller Medelhavet, vegetariska eller med kött, finhackat eller grovhackat, klassisk caesar eller nya kreativa kombinationer. Vad som gör en vanlig sallad till en trendig bowl är inte helt lätt att urskilja, men klart är i alla fall att de får det att vattnas i munnen. Ett recept som blivit en extra stor snackis är den amerikanska bakinspiratören Melissa Ben-Ishays recept på green goddess salad (hashtagen har hela 47 miljoner visningar på Tiktok). Ingredienserna? Finhackad kål, gurka, salladslök och en gudomlig grön basilikadressing. TRE FRÅGOR ”det blir helt enkelt mycket godare i en skål.” – Kocken Frida Ronge, ur boken Food retreat, 2020. VINTERNS GODASTE SKAL GYLLENE SÖTPOTATIS OCH heta kikärtor som rostas och serveras tillsammans med krispig grönkål och fetaost på en bas av matvete och blandas med en dressing av dijonsenap, honung, citron och tahini. Den här magiska salladsbowlen tål att lagas om och om igen! Recept på bowl med sötpotatis, kikärtor och fetaost hittar du på buffe.se 8 BUFFÉ #12/2022 THERESE ELGQUIST Kock och kokboksförfattare Hur har bowls förändrat salladen? – Sallader har gått från att vara ett lite trist tillbehör till en explosion av smaker, texturer och färger. Trenden har även medfört att det mer klassiska upplägget för en modern sallad utmanats av andra rätter som har bowlifieras, exempelvis taco, sushi och pizza bowls. Varför har just bowls blivit en trendrätt? – Tack vare de oändliga möjligheterna! Och så är det något speciellt med känslan av att äta ur en skål, det känns mysigt och tillfredsställande på något vis. Det roliga är dock att konceptet bowls har funnits hur länge som helst, men då med andra namn. Ett exempel är den klassiska japanska rätten donburi – en skål ris toppad med små högar av olika ingredienser. Vad består din bästa bowl av? – En perfekt bowl bör innehålla alla grundsmaker samt texturer – något lent, frasigt, mjukt och krispigt. För att en bowl ska bli mättande brukar jag välja ett sädesslag, en baljväxt, två till fyra grönsaker, något bladgrönt, dressing och gärna ett par olika toppings, till exempel örter och nötter. Missa inte tävlingen om Thereses bok Växtbaserat på sidan 39. GODA RÅVAROR SERVERADE i en skål, kan det vara trendigt? O, ja! Foto Agnes Maltesdotter Foto Baked by Melissa
Buffé NYÅR PÅ DITT VIS! För-, varm- och efterrätt.
Välj och vraka bland recept och skapa din egen meny. Go
Buffé FRUKTIGA BUBBELDRINKAR Skåla in det nya året
med en bubblig cocktail! Vi bjuder på 4 fruktiga drinka
Buffé INGEN VANLIG FRUKOST Maffiga recept på sött
och salt som garanterat mättar hungriga brunchmagar.
Buffé GYLLENE RECEPTSKATTER Sätt smak och färg på
vinter- köket med den älskade kryddan saffran.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Budgetvänliga tips för nyår
och skonsam tvätt för oss, våra kläder och vår natur.