Buffé 1
Buffé NYÅR PÅ DITT VIS! För-, varm- och efterrätt.
Välj och vraka bland recept och skapa din egen meny. Go
CRAB LINGUINE MED CITRON 4 PERSONER / 30 MIN INGR
EDIENSER 2 burkar salladskrabba Potatispuré 1 kg mjölig potatis 3 äggulor 1 msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR à 170 g eller köttet från 2 krabbor à ca 600 g 2 stora rivna vitlöksklyftor ½–1 tsk chiliflakes 2 msk olja 3 dl vispgrädde 1 ½ msk finrivet citronskal 4–5 msk färskpressad citronjuice 400 g linguine eller spaghetti ½ dl hackad persilja salt GÖR SÅ HÄR En superenkel varmrätt som inte lämnar ett stort hål i plånboken! 1. Häll av krabban eller plocka ur köttet om färsk krabba används. Fräs vitlök och chiliflakes i olja tills löken får lite färg. Tillsätt grädde, citronskal och ½ tsk salt och koka 1 minut. Rör ner citronjuicen. 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 2 dl av kokvattnet. Rör ner pastan, krabban och pastavattnet i såsen och koka ihop till en krämig pasta. Smaka av med salt. Toppa med persilja. I glaset TIPS Vill du skippa hummern? Använd färdig koncentrerad hummerfond och toppa med räkor istället. Krabbpasta kräver ett vitt vin med syra och lite pondus, friskt och gärna lite aromatiskt – men utan ekfat. Favoriter är viner från havsnära regioner: albariño från spanska Rias-Baixas, Vinho Verde från Portugal, assyrtiko från Santorini eller Etna Bianco från Sicilien. Även alkoholfri torr cider eller äppelmust passar. FISKGRATÄNG MED HUMMER 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 600 g torskfilé 1 fänkål 200 g bladspenat 1 dl plockad dill olja, smör salt, svartpeppar Hummersås 2 kokta humrar à ca 500 g 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 timjankvistar eller ½ tsk torkad timjan 2 msk tomatpuré 3 dl vitt vin 5 dl vispgrädde 1–2 msk majsstärkelse 2 msk färskpressad citronjuice 1. Hummersås: Skala humrarna, lägg köttet i kylen och spara skalen. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs hummerskal, lök, vitlök, timjan och tomatpuré i 2 msk smör i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt koka några minuter. Häll på 6 dl vatten och koka fonden ca 20 minuter på svag värme. Häll grädden i en annan kastrull och koka ner tills hälften återstår. Sila hummerfonden och koka ner tills ca 3 dl återstår. Tillsätt den nerkokta grädden i fonden och koka 5 minuter. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa ner. Låt koka upp och smaka av med salt och citronjuice. 2. Potatispuré: Skala potatisen och koka mjuk. Pressa i en bunke och blanda med 25 g smör. Låt svalna lite och rör ner äggulor och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Fyll gärna i spritspåse. 3. Sätt ugnen på 150 °C. Skär fisken i 4 bitar och salta med ¾ tsk salt runtom, låt stå 20 minuter i rumstemperatur. Ansa och strimla fänkålen. Stek fänkålen mjuk i 2 msk olja ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och stek tills all vätska är borta. Krydda med salt och peppar. 4. Torka fisken med lite hushållspapper och lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen i 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 56 °C. Höj temperaturen i ugnen till 225 °C övervärme/grill. Lägg grönsaksfräset i botten på en smord ugnsform ca 20 x 30 cm. Spritsa eller klicka potatismoset med en sked till toppar längs kanten, lägg på fisken i mitten. 5. Koka upp såsen och häll över fisken. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills gratängen är gyllene. Skär hummerköttet i mindre bitar. Toppa gratängen med hummer och dill. I glaset Här passar ett vitt vin extra allt, exempelvis fatlagrade viner på druvan chardonnay. För detta är Bourgogne ett säkert kort, men även en vit fatlagrad Bordeaux. Alkoholfri ljus lager är också ett utmärkt alternativ.
Buffé FRUKTIGA BUBBELDRINKAR Skåla in det nya året
med en bubblig cocktail! Vi bjuder på 4 fruktiga drinka
Buffé INGEN VANLIG FRUKOST Maffiga recept på sött
och salt som garanterat mättar hungriga brunchmagar.
Buffé GYLLENE RECEPTSKATTER Sätt smak och färg på
vinter- köket med den älskade kryddan saffran.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Budgetvänliga tips för nyår
och skonsam tvätt för oss, våra kläder och vår natur.