Buffé 1
DESTINATION lübeck Högsäsong i Lübeck! Under jule
n lever den nordtyska hamnstaden upp. Här finns mängder av rustik mat och en stor julmarknad som lockar massor av besökare. HAVSMAT Med sitt havsnära läge är Lübeck självklart även en fiskoch skaldjursstad. Utöver sill äter man bland annat olika plattfiskar och räkor. Signaturrätter ROMTOPF En dessert på frukt eller bär som fått marinera i rom och socker i ett keramikkrus eller en glasburk i ett antal veckor eller månader. Serveras helst tillsammans med vispad grädde eller glass. HOLSTEINER SAUERFLEISCH Sötsyrligt fläsk som görs på kött som tillsammans med lök får koka mört i en lag på vinäger och socker, innan det kyls och täcks med gelé. FISCHBRÖTCHEN En baguette fylld med inlagd sill, lök och pickles, ibland även med remouladsås eller pepparrotssås. Fem typiska råvaror Recept på en variant av romtopf hittar du på buffe.se JULMARKNADEN PÅ RÅDHUSTORGET i Lübeck har anordnats i över 350 år och idag är den lika viktig för tyskarna som sill och skinka är för många svenskar. Själva staden är annars mest känd för sin marsipan – också den ett vanligt inslag på den söta delen av julbordet. År 1806 grundades företaget Niederegger, som än idag tillverkar marsipan, nougat, praliner och choklad. Lübeck är en gammal hansastad i delstaten Schleswig-Holstein. Typiskt för det rustika och ganska feta köket i den här regionen är de sötsyrliga eller sötsalta inslagen. Sillen är populär och äts gärna inlagd , bland annat i baguettemackan som går under namnet fischbrötchen. Man älskar även sin grönkål och serverar den med korv, kassler eller annat fläskkött. Det finns till och med en gammal sedvänja kring grönkålen – Grünkohlessen – där man går en kålpromenad till den lokala puben mitt i vintern. Där leker man lekar, dricker öl, äter grönkål och utser en kålkung. 11 BUFFÉ #11/2022 GRÖNKÅL FLÄSK MARSIPAN SILL POTATIS TRE LOKALA OSTAR TILSITER WILSTERMARSCHKÄSE ALLGÄUER EMMENTALER KÄSESTRASSE Det finns en lång tradition av ostproduktion i SchleswigHolstein och idag tillverkar man över 100 olika ostar i regionen. Några av dessa kan man smaka om man cyklar ostrundan ”Käsestraße”, som passerar bland annat Lübeck. I Tysklandspodden får man som lyssnare möta människor som på ett eller annat sätt har med Tyskland att göra, allt från författare och politiker till filmregissörer eller musiker. I avsnitt 39 av Tysklandspodden besöker programledaren Mats Almegård Goethe-institutet för att reda ut skillnaderna mellan tyska och svenska jultraditioner. Vad är bättre, glögg eller Glühwein? På restaurangen Namnet avslöjar vad det är som serveras på restaurang Kartoffelkeller, vars matsal ligger under gamla gotiska källarvalv. Här äter man potatis i alla dess former, som en regional potatissoppa, rösti, bakad potatis eller fisk med potatissallad. LAGA HEMMA Holsteiner Kartoffelsuppe är en matig grönsakssoppa med korv, typisk för regionen. Fräs hackad gul lök och skivad purjolök i olja, häll över buljong och tärnad rotselleri, morot och potatis. Låt koka mjukt och mosa lätt med en slev. Skär korv i bitar, stek i en panna och blanda ner i soppan tillsammans med lite grädde. I ÅR FIRAR vi jul på storslaget nordtyskt vis, följ med till Lübeck! PODD Foto Henrik Mårtensson Almegård
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen