Buffé 1
Buffé JULENS NYA HJÄLTAR Krämig ricotta med apelsi
n och färggrann rotfruktsgratäng
JULBORD FOCACCIA MED FIKON OCH ÄDELOST CA 15 BITA
R / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 25 g färsk jäst 11 dl vetemjöl 660 g 1 dl + 3 msk olivolja 2 tsk salt 2 färska fikon 100 g ädelost GÖR SÅ HÄR MISSA INTE En italiensk klassiker med julens smaker. 1. Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37 °C. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet, rör tills jästen löses upp. Tillsätt mjöl, olja och salt och arbeta degen 10 minuter i maskin eller för hand. Degen ska vara lös men släppa från kanterna. 2. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1 timme eller till dubbel storlek. Lägg degen på en bakpappersklädd plåt ca 30 x 40 cm. Tryck ut försiktigt med oljade händer så den täcker plåten. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter. 3. Sätt ugnen på 225 °C. Skiva fikonen. Ringla 3 msk olja över degen och gör hål i degen med fingrarna. Smula över osten och fördela fikonen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. ROSTAD BLOMKÅL MED SOJASMÖR OCH HASSELNÖTTER 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 stor blomkål ca 800 g 100 g smör 1 krossad vitlöksklyfta 1 msk japansk soja 1 msk vitvinsvinäger 1 dl hackade hasselnötter salt GÖR SÅ HÄR TIPS Apelsiner pyntade med nejlikor blir dekorativa inslag på bordet. 1. Sätt ugnen på 175 °C. Lägg smöret i en kastrull med vitlöken och bryn lätt, ta från värmen och rör ner sojan. 2. Lägg blomkålen i en ugnsform. Pensla med hälften av smöret. Krydda med 1 tsk salt. 3. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme eller tills blomkålen är mjuk men har lite kärna. 4. Värm smöret och tillsätt vinäger och hasselnötter. Ringla över blomkålen och skär i skivor. 15 BUFFÉ #11/2022 BAKAD RICOTTA MED SVARTKÅLSCHIPS 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 500 g ricotta 100 g finriven parmesan 2 ägg 1 tsk salt 1 tsk finrivet apelsinskal Svartkålschips 150 g svartkål 2 msk olivolja 2 krm flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ihop ricotta, parmesan, ägg och salt. Häll i en ugnsform ca 15 x 20 cm. Baka i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills den stelnat. Låt svalna i formen. 2. Svartkålschips: Ansa och skölj kålen, skär bort den grova stammen. Riv bladen i mindre bitar. Lägg i en skål och blanda med olja och flingsalt. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. 3. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter. Rör om efter halva tiden. Toppa den bakade ricottan med svartkålschipsen och apelsinskal. KRÄMIG ROTSELLERIOCH ENDIVESALLAD MED ÄGG 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 6 ägg 500 g rotselleri 250 g endive 2 små röda äpplen 1 ½ dl majonnäs ½ msk finrivet citronskal 2–3 msk finriven pepparrot 3 msk grovkornig senap 3 msk kapris salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp en kastrull med vatten, lägg ner äggen och låt koka 7–8 minuter. Spola i iskallt vatten. Skala och strimla rotsellerin. Plocka bladen från endiven, skölj och låt rinna av. Dela, kärna ur och skiva äpplena tunt. 2. Blanda majonnäs med citronskal, pepparrot, senap och kapris. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med rotselleri, endive och äpple. Skala och halvera äggen och lägg på salladen.
Buffé LAGA MED LINGON Säsongens bär nummer ett! Lå
t lingonet ta plats i söta och salta recept.
Buffé SÖT, SÖTARE, SÖTAST Håller du med om att god
iset är det bästa med julen? Hitta inspirationen här.
Buffé GLAD THANKSGIVING! Lär dig mer om den amerik
anska traditionen och ta del av receptinspiration.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ett besök hos Skåne-möllan,
förmåner för dig som stammis och ett extra gott sortimen